Na novém varšavském letišti se utkají Ryanair s WizzAirem

Airbus A320 WizzAiru

Airbus A320 WizzAiru Zdroj: E15 Stepan Bruner

Nové mezinárodní letiště Varšava – Modlin zahájí provoz 16. července. Na letiště, které vzniklo přestavbou bývalé vojenské základny, budou od začátku létat především nízkonákladové aerolinky WizzAir a Ryanair.

Letiště nestihlo otevřít před začátkem fotbalového mistrovství Evropy, v červnu odbavovalo jen soukromé lety. „Naše letiště je stále ve výstavbě. Běžné lety začnou v červenci. Do té doby sem žádné aerolinky létat nebudou,“ uvedla na začátku měsíce mluvčí letiště Magdalena Bojarská.

Přestavba vojenského letiště začala v roce 2005. Projekt je ve společném vlastnictví správce armádního majetku, státní společnosti PPL, Mazovského vojvodství a města Nowy Dwór Mazowiecki. Přestěhují se sem především nízkonákladoví dopravci, jejichž provoz byl na hlavním varšavském Chopinově letišti omezován.

Jako první aerolinka se na Modlinu v den otevření objeví irský Ryanair, který tak po několika letech opět začne létat do Varšavy. Společnost začne létat na 18 linkách, celkem z letiště vypráví 87 letů týdně. Ryanair se spolu s EayJetem z hlavního varšavského letiště Okecie stáhl kvůli jeho přetíženosti a vysokým nákladů. Irský dopravce známý svou agresivní cenovou politikou zdůrazňuje, že nabídne nižší ceny, než konkurenční Wizzair.

Ten se do Modlinu z Chopinova letiště přesune o dva dny později, nabídne 20 destinací a v součtu 94 letů týdně. Firma díky tomu ušetří na přistávacích poplatcích, což podle svého šéfa Johna Stephensona promítne do cen letenek.

Spojení s letištěm, které je od centra polské metropole vzdáleno asi 40 kilometrů, zajistí nová zastávka na železniční trati Varšava – Gdaňsk. Poté ale bude nutné urazit zbývajících přibližně deset minut cesty autobusem.

Těsně před dokončením je také nové letiště ve východopolském Lublinu, které vzniklo na zelené louce. Otevření je naplánováno na říjen 2012.