Na pražském letišti opět přibývají cestující, pomáhá zmrtvýchvstání ČSA

Letiště Václava Havla Praha

Letiště Václava Havla Praha Zdroj: E15 Stepan Bruner

Vedení pražského Letiště Václava Havla si může po roce a půl vydechnout. Přesně tak dlouho trval každoměsíční úbytek cestujících. Zvrat přišel letos v květnu a nebývalým nárůstem jej potvrdil i červen, kdy branami letiště prošlo výrazně přes milion cestujících. Konkrétně 1,12 milionu, téměř o pět procent více než loni.

„Obdobné výsledky zaznamenáváme i v červenci. Dlouhodobě nám přitom roste počet lokálních cestujících, tedy těch, kteří v Praze svou cestu začínají, nebo je pro ně cílovou destinací,“ řekl deníku E15 ředitel letiště Jiří Pos.

Naplňuje se tak předpoklad, že cestující začnou přibývat ve druhém čtvrtletí se zahájením letního letového řádu. První čtvrtletí ještě ale táhne pololetní provozní výsledky do minusu. Za prvních šest měsíců roku letiště odbavilo 4,9 milionu cestujících, tedy o 1,4 procenta méně než loni. „Za celý rok očekáváme mírný nárůst počtu přepravených cestujících o dvě procenta ve srovnání s rokem 2012,“ doplnil Pos.

Pokud se předpoklad naplní, letiště se těsně přehoupne přes hranici 11 milionů cestujících. Podle Pose se ve statistikách projevuje zmrtvýchvstání Českých aerolinií, které po letech útlumu letos otvírají několik nových linek, například do Permu, Florencie a především do Soulu. Daří se i dalším síťovým dopravcům, naopak vedení letiště nepočítá s růstem u nízkonákladových aerolinií a charterů.

ČSA si přes osekání sítě stále drží pozici ruzyňské jedničky vzhledem k počtu cestujících. Následuje Travel Service, pětici doplňují easyJet, Lufthansa a British Airways. K výrazné změně nedošlo v pololetí ani u destinací. Převážně se létá do Velké Británie, Ruska, Německa a Francie. Nejvíce cestujících létá mezi Ruzyní a pařížským letištěm Charlese de Gaulla. Pokud jde o dynamiku, největší přírůstek měly v pololetí linky do Švýcarska (+19), Řecka (+17) a Dánska (+10 procent).

Provoz na letišti Praha
Měsíc Cestující (v tisících) Meziroční změna (v %)
Leden 578 -10
Únor 552 -9
Březen 768 -2,5
Duben 867 -2
Květen 971 +4
Červen 1124 +5
Pololetí 4860 -1,4
Rok 2013 (odhad) 11 024 +2