Největší Boeing smí po letech odkladů do vzduchu

Osobní Boeing 747-8

Osobní Boeing 747-8

Nákladní verze Boeingu 747-8, největšího letadla, které tato americká firma kdy postavila, může ode dneška oficiálně do provozu. Firma dnes totiž získala příslušné certifikáty evropských a amerických úřadů. Prvním zákazníkem budou lucemburské Cargolux Airlines.

Podle původních plánů americké firmy měl být nákladní letoun v provozu už před dvěma lety. Ještě déle si počká osobní verze, se kterou by měla na jaře příštího roku začít létat německá Lufthansa. Dlouho očekávaný úsporný Boeing 787 Dreamliner by měl certifikát amerického Federálního úřadu pro letectví (FAA) získat příští týden.

Příchod nového modelu, který má nejdelší křídla, která kdy Boeing vyrobil, se opozdil o 18 měsíců. Na vině byly některé vývojové vady, které se ukázaly až během testování. Omezen byl například vliv nového řídícího počítače na ovládání letadla. Program bude ještě doladěn a v plné podobě ho zákaznicí dostanou později.

Ještě větší zpoždění během svého vývoje nasbíral již zmíněný Dreamliner. Toto první dopravní letadlo vyrobené z kompozity vyztužených plastů je za původním plánem pozadu o tři roky. První stroj mají příští měsíc dostat japonské aerolinky All Nippon Airways.

První Boeing 747-8 Freighter, který dostane dopravce Cargolux, jej již připravenPrvní Boeing 747-8 Freighter, který dostane dopravce Cargolux, jej již připraven | BoeingPrvní Boeing 747-8 Freighter, který dostane dopravce Cargolux, jej již připraven