Nový šéf DPP se začne vybírat do konce roku

Dopravní podnik hl.m. Prahy

Dopravní podnik hl.m. Prahy

Výběrové řízení na nového generálního ředitele pražského dopravního podniku bude vypsáno do konce roku. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to dnes řekl primátor Bohuslav Svoboda. Popřel však informace o tom, že by se nástupcem Martina Dvořáka, který oznámil svou rezignaci ve čtvrtek, mohl stát bývalý vysoký manažer energetické společnosti ČEZ a současný pražský zastupitel za ODS Vladimír Schmalz.

„Kandidát na post šéfa dopravního podniku musí mít odpovídající manažerské schopnosti reference. Výběr se však může protáhnout na dva až tři měsíce,“ uvedl Svoboda.

Dvořák oficiálně opustí svůj post v podnělí. Svůj odchod odůvodnil únavou z téměř pětiletého působení ve vrcholné pozici. „Permanentní spekulace, Dvořák ano, ne, má zůstat, nezůstat, takto se nedá fungovat,“ říkal ve čtvrtek. Dvořák. Podle něj nelze bez reálné politické podpory podobnou pozici zastávat. Na jeho odchod ale prý nikdo z politiků netlačil.

O Dvořákově odchodu se ale spekulovalo od minulého týdne, kdy se na pražské radnici rozpadla koalice ODS s ČSSD a na nové vládě se domluvila ODS s TOP 09. Někteří zástupci TOP 09 avizovali, že budou chtít ve vedení DPP změny.

Pražský dopravní podnik je největší městskou firmou, ročně dostává na provoz z rozpočtu hlavního města více než deset miliard korun. Má přes 10 tisíc zaměstnanců. Podle rozpočtu, který tento týden schválili radní, dostane v příštím roce na provoz o 617 milionů korun méně.