O post šéfa ŘSD se utkají minimálně tři kandidáti

D11

D11 Zdroj: ctk

O post generálního ředitele Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) se v posledním kole výběrového řízení utkají minimálně tři kandidáti. Mezi 29 uchazeči uspěla nynější pověřená ředitelka ŘSD Soňa Křítková, bývalý ředitel pro transformaci ŘSD Ivan Morávek a bývalý vedoucí ekonomického úseku ŘSD v Brně Milan Bartoloměj.

Deníku Dnes jména údajně potvrdilo několik na sobě nezávislých zdrojů. Samotné ředitelství nechce jména uchazečů až do oznámení konečných výsledků nijak komentovat.

Výběrové řízení na nového šéfa vyhlásilo ředitelství silnic poté, co bývalý generální ředitel Jan Kubiš koncem července rezignoval. Vedením organizace poté ministr dopravy Antonín Prachař pověřil právě šéfku správního úseku Soňu Křítkovou do doby, než bude vybrán nový generální ředitel. To by podle předběžného odhadu mělo být začátkem října, deník ovšem tvrdí, že se tak může stát už příští týden.

Proč výběrové řízení vypisuje ŘSD? diví se Svaz podnikatelů

Postup resortu dopravy při výběru nového šéfa organizace, která rozděluje desítky miliard korun ze státního rozpočtu do dopravních staveb, kritizoval prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václav Matyáš. Podle něj je problematický už fakt, že výběrové řízení vypisuje ŘSD a nikoliv ministerstvo dopravy jako jeho nadřízená organizace.

Pochybnosti podle něj navíc vzbuzují požadavky, které ŘSD na budoucího ředitele má. Zatímco jazyková výbava je podle stanovených kritérií prioritou, praxe z vedení organizace s větším počtem zaměstnanců nebo z oblasti výstavby dopravních staveb je uvedena jen jako výhoda.

Jan Šindelář: Výběr šéfa ŘSD páchne