Piloti Lufthansy znovu stávkují, společnost ruší 876 letů, včetně několika z Prahy

letouny aerolinek Lufthansa

letouny aerolinek Lufthansa Zdroj: ctk/AP

Lufthansa
Německá letecká společnost Lufthansa
Lufthansa
Lufthansa
Letadlo Lufthansa
16
Fotogalerie

Německé aerolinky Lufthansa ve čtvrtek zruší kvůli stávce pilotů asi polovinu letů, přesně 912. Druhý den stávky, která začala dnes, se dotkne zhruba 115 tisíc cestujících. Omezení znovu pocítí i cestující v České republice. Piloti, kteří požadují zvýšení mezd, zatím chtějí stávkovat dva dny, do budoucna však nevylučují ani další protesty.

Lufthansa, která běžně vypraví přibližně 1800 letů denně, kvůli stávce už dnes zrušila 876 spojů, ve čtvrtek jich bude ještě o 36 více. Protest tak celkem za oba dny pocítí asi 215 tisíc cestujících.

Lufthansa dnes kvůli stávce zruší prakticky polovinu svých linek. Společnost sice uvedla, že uskuteční 2124 letů. V tomto čísle jsou ale započtené i lety společností jako Austrian Airlines, Brussels Airlines nebo Swiss, které spadají pod koncern Lufthansy. Samotná Lufthansa normálně vypraví asi 1800 letů denně. Dnes jich musela 876 zrušit, 51 z nich jsou mezikontinentální lety.

Stávka pilotů přijde aerolinky každý den podle jejich vlastního odhadu na sedm až devět milionů eur (189 až 243 milionů korun). Vedení společnosti i proto odborům nabízí jednání, které by vedl zprostředkovatel. Odbory ale nejprve požadují, aby Lufthansa navrhla zvýšení platů, o němž by bylo možné jednat. Dosavadní návrhy za takové nepovažují.

Zrušeny budou lety z Prahy

V České republice budou stejně jako ve středu i ve čtvrtek zrušeny čtyři páry letů mezi Prahou a Frankfurtem nad Mohanem s příletem do Prahy v 10:10, 13:45, 17:55 a 22:50. Poslední zrušený spoj se měl podle harmonogramu do Německa vracet ve čtvrtek v 06:55. Dopravce zrušil také spoj mezi Prahou a Mnichovem (přílet do Prahy ve 12:40 a následný odlet v 13:15). ČTK to sdělila mluvčí pražského Letiště Václava Havla Marika Janoušková.

Piloti Lufthansy stávkují od dubna 2014 již počtrnácté.

Protesty pilotů Lufthansy přijímala v minulosti velká část německé veřejnosti s nelibostí, mimo jiné kvůli výši platů, které piloti již dnes mají. Nástupní plat pilotů u Lufthansy činí i s příplatky 73 tisíc eur ročně (téměř dva miliony korun), piloti na vrcholu kariéry vydělávají s příplatky až 255 tisíc eur ročně (6,8 milionu korun). Průměrný roční plat se přitom v Německu pohybuje kolem 32 650 eur (883 tisíc korun).