Silničáři nakoupí za 160 milionů korun vozy k zimní údržbě

Zimní údržba silnic

Zimní údržba silnic Zdroj: euro

Ředitelství silnic a dálnic chystá obměnu části vozidlového parku určeného pro zimní údržbu dálnic. Hodnotu zakázky na nákup 28 sypačů a další dvacítky různých druhů kamionů odhadla státní příspěvková organizace na zhruba 163 milionů korun.

Ředitelství silnic a dálnic zajišťuje vlastními silami odklízení sněhu na 853 kilometrech dálnic a rychlostních silnic. Silnice druhých a třetích tříd spravují jednotlivé kraje a obce prostřednictvím smluvních dodavatelů. Tyto společnosti zpravidla pracují pro ŘSD při úklidu sněhu na silnicích první třídy.

Pro zajištění zimní údržby disponuje Ředitelství silnic a dálnic čtyřmi stovkami nákladních vozidel různého stáří, uvedla Nina Ledvinová z tiskového oddělení společnosti. Tato vozidla jsou rozdělená mezi 20 středisek správy a údržby dálnic a rychlostních silnic.

Odhrabování sněhu a posyp rychlostních silnic ročně vyjde na 950 milionů korun. Z toho samotné dálnice spolykají 150 milionů korun. Celkově může v Česku na silnice vyjet téměř 1800 sypačů, 155 sněhových fréz a zhruba 250 šípových pluhů. Do tohoto množství je započítána i technika smluvních společností, které zajišťují sjízdnost silnic nižších kategorií.