Termín dokončení D8 je ohrožen, tvrdí hejtman Bubeníček

dálnice D8

dálnice D8 Zdroj: 7 Jan Berounsky

Dálnice D8 se možná do roku 2016 nestihne dostavět. Podle hejtmana Ústeckého kraje Oldřicha Bubeníčka je termín ohrožen. Bubeníček to řekl s tím, že ještě nedostal od ministerstva dopravy podklady k sesuvu na rozestavěném úseku v Českém středohoří. Ministerstvo dopravy požaduje vyhlášení stavu nebezpečí v lokalitě závalu.

Dostavba by měla podle Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) pokračovat od konce příštího roku. Termín pro odstranění horniny je polovina roku 2015. Podle ministra dopravy Antonína Prachaře (ANO) by vše urychlilo vyhlášení stavu nebezpečí. Hejtman chce před takovým krokem prostudovat závěry studie České geologické služby.

„Do dnešního dne jsem žádné podklady od ministra ani od Ředitelství silnic a dálnic nedostal,“ zdůraznil Bubeníček. Hejtman nesouhlasí s tím, že by dokončení dálnice záviselo na vyhlášení stavu nebezpečí.

Ministerstvo dopravy počítá s tím, že všechny podklady předá kraji do 10. září. Jejich součástí bude i technické řešení první etapy odstraňování sesuvu. Stav nebezpečí lze vyhlásit jen na časově omezenou dobu. „Chceme tedy, aby na rozhodnutí kraje mohly rovnou navázat práce na sanaci sesuvu. Návrh technického řešení předal vítěz soutěže o tuto zakázku na konci srpna, tak jak jsme požadovali,“ řekl mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

Na sanaci se čeká od loňského června

Svah zavalil rozestavěnou dálnici začátkem loňského června, poškodil také část železniční trati mezi Úpořinami s Chotiměří a zařízení kamenolomu Dobkovičky.

Sanace sesutého svahu bude rozdělena do dvou etap. Nejprve bude prostor sesuvu odvodněn, čímž se sníží riziko dalšího pohybu. Cenu odvodnění ŘSD odhadlo na 40 milionů korun. V druhé etapě budou provedeny stavební práce, které zajistí trvalou sanaci území.

Poslední nedokončený úsek dálnice D8 z Lovosic do Řehlovic.Poslední nedokončený úsek dálnice D8 z Lovosic do Řehlovic. | RSDPoslední nedokončený úsek dálnice D8 z Lovosic do Řehlovic