Volkswagen začal v Bratislavě vyrábět novou Škodu Superb a Volkswagen Passat

Volkswagen Bratislava

Volkswagen Bratislava Zdroj: Volkswagen

Bratislavská továrna německé automobilky Volkswagen zahájila sériovou výrobu nové generace vozidel Škoda Superb a Volkswagen Passat. Investice závodu do produkce těchto modelů dosáhly téměř půl miliardy eur (12,1 miliardy korun). 

Sériová montáž superbů v Bratislavě začala čtyři týdny od světové premiéry tohoto modelu. Spolu s passaty sjíždějí ze stejné výrobní linky, kde se nyní montují sportovně-užitková (SUV) vozidla Škoda Karoq. Produkce karoqů ve slovenské továrně Volkswagenu ale po třech letech před nadcházejícími Vánocemi skončí.

Od roku 2001 bylo vyrobeno 1,6 milionu vozů Superb tří generací, které tvoří vrchol značky Škoda mezi modely se spalovacími motory. O přesunu jeho výroby do Bratislavy, stejně jako passatů, rozhodl Volkswagen před třemi lety. Tento krok je součástí projektu pod názvem Beta+, jehož cílem je mimo jiné zvýšit efektivitu výroby.

„V rámci takzvaného projektu Beta+ probíhal společný vývoj vozů Škoda Superb a Volkswagen Passat pod vedením značky Škoda,“ uvedl člen představenstva společnosti Škoda Auto pro oblast výroby a logistiky Andreas Dick.

Výroba nové generace superbů začala verzí kombi, po níž bude v prvním pololetí příštího roku následovat hatchback. Superby budou vybaveny jedním ze tří benzinových nebo dvou naftových motorů, v nabídce bude i plug-in hybridní pohon.

Dosažení plné výrobní kapacity obou nových modelů bratislavská továrna očekává v prvním čtvrtletí 2024. Tyto modely mají většinu shodných karosářských dílů.

V bratislavské továrně koncernu se lisuje řada nových dílů do superbů a passatů, jejichž kompletaci zajišťuje nová karosárna. Za necelé dva roky tam Škoda Auto instalovala více než 500 nejmodernějších výrobních strojů a ovládacích řídicích zařízení spolu s pokročilou technologií lepení dílů. Přestavěna byla montážní hala, protože výrobní linka dosud nesloužila k produkci plug-in hybridních vozidel.

Přesun modelu Superb do Bratislavy podle Škody Auto vytvoří v závodě v českých Kvasinách od léta 2024 kapacitu pro výrobu vozů Octavia. Díky tomu bude zároveň možné v závodě v Mladé Boleslavi vyrábět více elektromobilů.

Předseda představenstva slovenské divize Volkswagenu Wolfram Kirchert uvedl, že zahájení výroby dvou nových modelů znamená pro bratislavskou továrnu důležitý krok k vyžití volných kapacit a k zajištění zaměstnanosti. Společnost Volkswagen Slovakia se v zemi řadí k největším soukromým zaměstnavatelům.

Volkswagen na Slovensku superby dosud nemontoval, v minulosti ale vyráběl kromě jiných také vozy Škoda Citigo a Škoda Octavia. Passaty byly v roce 1991 prvním modelem, který německá automobilka začala produkovat na Slovensku.

Do výrobního portfolia bratislavského závodu Volkswagenu teď patří také vozy Volkswagen Touareg, Audi Q7 a Q8 a Porsche Cayenne. V továrně v Martině na severu Slovenska pak Volkswagen vyrábí převodovky a podvozky.

Vozidla na Slovensku montují také automobilky Jaguar Land Rover, Kia a Stellantis. Novou továrnu na elektrická vozidla v zemi postaví společnost Volvo.