Vlajková loď Škody Auto míří na český trh. Dealeři začínají prodávat nový Superb

Nová Škoda Superb.

Nová Škoda Superb. Zdroj: Škoda

Nová Škoda Superb.
Nová Škoda Superb.
Nová Škoda Superb.
Nová Škoda Superb.
Nová Škoda Superb.
12
Fotogalerie

Všichni autorizovaní obchodníci značky Škoda Auto v Česku začínají přijímat objednávky na novou generaci modelu Superb. Tu mladoboleslavská automobilka  oficiálně představila začátkem listopadu. Výrobce najednou představil obě varianty karoserie, liftback i kombi, součástí nabídky bude i plug-in hybridní model s dojezdem přes sto kilometrů na elektřinu, oznámil šéf automobilky Klaus Zellmer.

První zákazníci, kteří si nyní vozy objednají, je obdrží v ve druhém čtvrtletí roku 2024. Vlajková loď mladoboleslavské automobilky portfolia modelů se spalovacími motory přichází na domácí trh nejprve v karosářské variantě kombi s jednou motorizací. Další pohonné jednotky, jakož i provedení liftback, rozšíří nabídku modelové řady Superb v průběhu roku 2024. Doporučená prodejní cena pro naftovouverzi startuje na částce 1 035 000 korun včetně DPH.

Nový Superb čtvrté generace prvé nabídne motor s takzvanou mild-hybridní technologií. Standardem se nově stane automatická převodovka. Čtvrtá generace vozu je delší a vyšší než předchůdce, zároveň je ale mírně užší.

V nabídce jsou tři benzinové motory s výkony v rozpětí od 110 kW do 195 kW a dva naftové motory s výkony 110 kW a 142 kW. Portfolio doplňuje nový plug-in hybridní pohon, nabízený výhradně pro kombi.

Záznam představení nové Škody Suberb

Nová generace modelu Suberb se již nebude vyrábět v Kvasinách, ale v závodu koncernu Volkswagen v Bratislavě. Výroba se rozběhne ke konci letošního roku, první zákazníci své vozy dostanou ve druhém čtvrtletí roku 2024, uvedla automobilka. 

Škoda dosud prodala více než 1,6 milionu vozů prvních tří generací Superbu. Škoda bude na rozdíl od sesterského Volkswagenu a jeho modelu Passat dále nabízet i variantu liftback. Jak popsal člen představenstva Škody Auto Martin Jahn, liftback je významný pro asijské trhy a tradičně se dobře prodává i v Česku nebo v Polsku, kombi označil za univerzálně populární volbu.

Automobilka zdůrazňuje, že u nového superbu výrazně vylepšila aerodynamiku. Zlepšení dosahuje u verze liftback deseti procent oproti předchůdci (hodnota součinitele odporu vzduchu klesla na 0,23), u verze kombi až o 15 procent (hodnota součinitele odporu vzduchu klesla na 0,25). 

Končící třetí generace Škody Superb se představila v roce 2015, dosud se vyrobilo 845 tisíc vozů. Největším evropským trhem pro ni bylo Německo, následovaly Česko a Velká Británie.