„Železničář“ Mehdorn končí ve vedení Air Berlin

Sázka na bývalého dlouholetého šéfa Deutsche Bahn aerolinkám Air Berlin nevyšla. Hartmut Mehdorn dnes sám rezignoval na svou funkci, když se mu nepodařilo zastavit vysoké ztráty druhého největšího německého dopravce.

Mehdorn, který úspěšně sanoval Deutsche Bahn a radil i Českým drahám, přišel k Air Berlin na podzim 2011. Jeho úkol byl jasný – zbavit firmu ztráty 247 milionů eur, do které se předloni náhle propadla.

Plán záchrany zahrnoval dočasné uzemnění části flotily, odložení objednávky nových letadel, zrušení nevýdělečných linek či zdražení letenek. Spoléhal také na prohloubení partnerství s blízkovýchodním akcionářem Etihad Airways.

Nyní se ale ukazuje, že Mehdornova strategie nezabrala. Aerolinky očekávají, že loňská ztráta bude velmi podobná té z roku 2011. Vývoj tak dal za pravdu řadě německých oborníků a novinářů, kteří se loni podivovali nad angažováním člověka, jehož zkušenosti s leteckou dopravou se omezovaly na působení u výrobce letadel Airbus v 80. letech.

Na Mehdornovo místo nastoupí dosavadní šéf plánování linek Wolfgang Prock-Schauer, který na rozdíl od svého předchůdce oplývá zkušenostmi v oboru. Jeho poslední angažmá ovšem úspěšné nebylo. Úkol zachránit britské aerolinky BMI nedokončil, Lufthansa se svou ztrátovou dceru rozhodla raději prodat.