Důvěra v ekonomiku lehce klesla, chybí pozitivní impuls

Německo, průmysl

Německo, průmysl Zdroj: profimedia.cz

Celková důvěra v domácí ekonomiku v červenci meziměsíčně mírně klesla o tři desetiny na minus 3,4 bodu, vyplynulo z aktuálních údajů ČSÚ. Zatímco v průmyslu, stavebnictví a obchodě jsou podniky lehce optimističtější než v červnu, tak spotřebitelé spolu s firmami ve službách tentokrát náladu ztrácejí.

Podle analytika ČSOB Petra Dufka data prezentovaná statistickým úřadem naznačují, že chybí jakýkoli pozitivní impuls, jež by změnil celkovou náladu v českém hospodářství k lepšímu. „A ani příští měsíce v tomto směru asi příliš velkou změnu nepřinesou,“ dodal.

V průmyslu se očekávání pro příští měsíce ani šest měsíců nezvyšují a firmy se stále potýkají s nedostatkem zakázek. „Obdobné hodnocení přichází i ze stavebnictví, které ovšem na rozdíl od průmyslu prožívá už šest let trvající recesi,“ vysvětlil analytik.

Na optimismus zapomněli také spotřebitelé, kteří se stále obávají zhoršení ekonomické situace a vyšší nezaměstnanosti. Raději tak i nadále stále odkládají větší nákupy.

„Z domácího prostředí se asi pozitivního impulsu hned tak nedočkáme, nezbývá než čekat na dobré zprávy ze zahraničí. Třeba pětiměsíční maxima indexu nákupních manažerů v Německu nad kritickou hranicí 50 dávají tušit, že kondice tamější ekonomiky je znovu příznivá,“ konstatoval Petr Dufek.

Podle něj by díky exportu česká ekonomika mohla chytit pozitivní vítr z Německa a pomalu se navracet k růstu. „Ke zlomení negativních nálad spotřebitelů však bude třeba ještě docela hodně času i dobrých zpráv,“ uzavřel bankovní analytik.