EU a Británie stále nemohou najít společnou řeč. Nakupujte zlato, radí Mobius

Ranní přehled podle Bloombergu

Ranní přehled podle Bloombergu Zdroj: E15.cz

Web E15 přináší přehled důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Bez dohody

I poslední kolo rozhovorů mezi Británii a EU o budoucích vztazích nepřineslo rozuzlení. Obě strany uvedly, že jsou stále daleko od společné dohody. Hlavní vyjednavač EU Michel Barnier uvedl, že mezi oběma stranami panují velké rozdíly a že v tuto chvíli je zatím společná dohoda prozatím v nedohlednu a nepravděpodobná. Diskuze mezi oběma subjekty by měla pokračovat v září. Velká Británie opustí jednotných trh EU a celní unii na konci tohoto roku. 

Pandemické rekordy

Počet zemřelých ve Spojených státech třetím dnem překonal jedenáct set obětí. Jde o největší růst od propuknutí pandemie. Desátým dnem v řadě navíc přibylo i více než 60 tisíc nakažených během jediného dne. V USA je tak v tuto chvíli více než 4 miliony nakažených. Nejhorší situace je nyní na jihu a západě země. Rekordní denní přírůstky počtu nakažených ve středu oznámily Texas, Kalifornie, Alabama, Idaho a Florida. Podle informací padly během července dosavadní rekordy v denním přírůstku nakažených celkem v 17 amerických státech.

Uzavření konzulátu

Čína se rozhodla uzavřít konzulát Spojených států ve městě Čcheng-tu. Jde tak o reakci na podobný krok USA, které tento týden uzavřely čínský konzulát v Houstonu. Vláda asijské země už dříve postup Washingtonu označila za provokaci a porušení mezinárodního práva. Dnes Spojené státy vyzvala k nápravě „chybného rozhodnutí“. Zrušení konzulátu v metropoli provincie S'-čchuan je podle Pekingu „legitimní a nutnou reakcí na nerozumné jednání USA“. Napětí mezi oběmi velmocemi tak stále pokračuje. 

Oslabení akcií

Akciové trhy ve Spojených státech reagovaly oslabením, kvůli informacím o vývoji na trhu práce a smíšeným firemním výsledkům. Akcie technologické společnosti Apple se navíc dostaly pod tlak po zprávě, že firma ve Spojených státech čelí vyšetřování kvůli možnému klamání spotřebitelů. Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, ztratil 1,31 procenta a uzavřel na 26 652,33 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 1,23 procenta na 3235,66 bodu a index Nasdaq Composite, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, se snížil dokonce o 2,29 procenta na 10 461,42 bodu.

Zlato blízko rekordu

Zlato se obchoduje u hranice 1900 dolarů za unci. Blíží se tak rekordu z roku 2011, kdy stálo 1921 dolarů. Důvodem růstu důvěry ve zlato jsou obavy o propad světové ekonomiky do recese a některé čerstvé globální politické tenze. Pomáhají mu také komentáře některých renomovaných investorů. "Když jsou úrokové sazby kolem nuly, je zlato atraktivní. S nejistotou na trzích cena zlata dál poroste," uvedl například Mark Mobius. "Nakupoval bych," dodal v interivew pro Bloomberg.