Arca Investments požádala na základě Lex Corona o dočasnou ochranu před věřiteli

Rastislav Velič, Arca Capital

Rastislav Velič, Arca Capital Zdroj: Michael Tomeš

Rastislav Velič, Arca Capital
Ilustrační foto
3
Fotogalerie

Společnost Arca Investments na základě ustanovení Lex Corona požádala příslušný soud o dočasnou ochranu. Podle vyjádření společnosti je hlavním cílem využít čas pod dočasnou ochranou na přípravu interní reorganizace společnosti a plánu pro uspokojení věřitelů.

Společnost dále uvedla, že ozdravný proces nijak negativně neovlivňuje fungování klíčových projektů skupiny a dceřiných společností Arca Capital, které zůstávají plně funkční. 

„Ekonomický šok v důsledku pandemie výrazně snížil likviditu napříč ekonomikou. Dá se očekávat, že společností, které budou muset využít zákonné ochrany, bude přibývat. Toto opatření má za cíl, aby zbytečně nekončily v insolvenci zdravé firmy, které se jen dostaly do druhotné platební neschopnosti. Podobná řešení fungují ve většině evropských zemí,“ uvedl pro E15 Martin Sklenář, analytik pražské Saxo Bank.

Skupina Arca, jejíž aktiva podle dostupných informací činí 2,3 miliardy eur (zhruba 62 miliard korun), například letos v dubnu oznámila koupi asi polovičního podílu v české realitní společnosti M&M Reality. Skupina působí hlavně ve střední a východní Evropě. Většinovým akcionářem je Rastislav Velič.

Co je Lex Corona?

Národní rada Slovenské republiky schválila dne 22.4.2020 novelu zákona č. 62/2020 Sb., o niektorých mimoriadnych opatreniach v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19 (tzv. Lex Corona).

S účinností ode dne 25.4.2020 předmětná novela upravila dočasnou ochranu podnikatelů před negativními následky šíření pandemie na podniky v SR. Účelem Lex Corona je ochránit zdravé společnosti před dominovým efektem druhotné platební neschopnosti zapříčiněné zastavením ekonomik v důsledku pandemie koronaviru.

Po dobu trvání dočasné ochrany není přípustné žádné rozdělování zisku a nebo jiných vlastních zdrojů, ani žádné podstatné nakládání s majetkem podnikatele. Firma pod dočasnou ochranou má od podání žádosti vynaložit upřímnou snahu najít řešení pro uspokojení věřitelů s tím, že upřednostňuje jejich zájmy před zájmy vlastními.