Arca Capital koupila téměř polovinu firmy M&M Reality. Připravuje zahraniční expanzi

Rastislav Velič, Arca Capital

Rastislav Velič, Arca Capital Zdroj: Michael Tomeš

Rastislav Velič, Arca Capital
Rastislav Velič, Arca Capital
3
Fotogalerie

Skupina Arca Capital majetkově vstupuje do realitní společnosti M&M Reality koupí podílu 47,5 procenta. Vedle rozšíření nabídky produktů a služeb mají společně v plánu také vstup na další evropské trhy, především na slovenský a rakouský. 

Pro slovenský trh vzniká nová realitní síť M&M Reality Slovakia. Půjde ale i o větší podíl na developerských aktivitách a možnost působení i v oblasti hypotečních úvěrů a pojištění. Arca Capital má v tomto odvětví majetkový podíl ve společnosti Finportal, která patří mezi největší firmy ve finančním zprostředkování na slovenském trhu.

„Vzájemná spolupráce nově vzniklé realitky M&M Reality Slovakia a společnosti Finportal umožní jedinečné řešení pro klienty a jejich specifické potřeby, a to zdaleka ne jen v rámci realitních obchodů,“ uvedl předseda představenstva společnosti Arca Investments Rastislav Velič.

M&M Reality má v České republice 185 poboček a 2500 makléřů. Její loňské tržby dosáhly 2,5 miliardy korun. Společnost loni prodala přes 16 tisíc nemovitostí a zprostředkovala více než deset tisíc hypotečních úvěrů v objemu 10,1 miliardy korun.

Objem aktiv skupiny Arca Capital je přibližně 2,3 miliardy eur (63,4 miliardy korun). Skupina směřuje svou činnost na správu aktiv, energetiku a hledání obchodních příležitostí. Skupina působí hlavně ve střední a východní Evropě, zastoupení má v Bratislavě, Praze, Londýně a v Kyjevě.

Většinovým akcionářem skupiny Arca Capital je s 60 procenty Rastislav Velič. Dalších 30 procent akcií vlastní Peter Krištofovič a desetinový podíl ve skupině má Henrich Kiš. Majoritním vlastníkem společnosti byl dříve slovenský finančník Pavol Krúpa.