Česká spořitelna získá úvěrové portfolio Hello Bank v hodnotě téměř devíti miliard

Pobočka Hello Bank

Pobočka Hello Bank Zdroj: Hello Bank!

Česká spořitelna se dohodla s francouzskou bankou BNP Paribas Personal Finance na převzetí spotřebitelského úvěrového portfolia Hello bank!. Jeho hodnota činila koncem května 8,8 miliardy korun. Pro klienty se zatím nic nemění, nadále splácejí své úvěry Hello bank. Hello bank oznámila začátkem dubna rozhodnutí postupně pozastavit své bankovní aktivity v Česku.

Prodej úvěrového portfolia nyní podléhá udělení souhlasů regulatorních orgánů. Transakce nezahrnuje depozitní produkty Hello bank!, smlouvy o běžných či spořicích účtech ani vklady vedené u Hello bank! tedy na Českou spořitelnu převedeny nebudou.

Po udělení regulatorních souhlasů převezme Česká spořitelna veškeré spotřebitelské úvěry včetně kreditních karet Hello bank! aktivních ke dni vypořádání transakce.

Převzetí úvěrového portfolia Hello bank! ze strany spořitelny vnímají experti pozitivně. „Klienti Hello Bank! totiž spadnou pod velkou banku, která má širokou síť poboček po celé ČR a v případě jakýchkoliv problémů se splácením se tak mají na koho obrátit,“ uvedl specialista společnosti FinGO Petr Motáček. Převod spotřebitelských úvěrů pod spořitelnu umožní klientům využití ostatních doprovodných služeb tuzemské banky, doplnil zemský ředitel společnosti 4fin Tomáš Trauške. Rozšíření počtu klientů je pro banku výhodou, protože je může dále obsluhovat novými produkty, dodal.

Klienti, kteří měli vklady v Hello bank, obdrželi na jaře nabídku Komerční banky, která zachová veškeré parametry jejich běžných a spořicích účtů. Generální ředitel Komerční banky koncem dubna řekl, že klienti Hello bank budou moci služby KB využívat jak digitálně, tak v síti poboček KB. „Počet klientů, kteří této nabídky využili, je interní informací banky,“ řekla mluvčí KB Šárka Nevoralová.

Hello bank působí na českém bankovním trhu od konce roku 2017. Firma tehdy po dvacetiletém působení na českém trhu pod názvem Cetelem změnila obchodní model a název, do listopadu 2017 poskytovala hlavně spotřebitelské úvěry.