Hello bank! se stahuje z českého trhu. Její klienty chce převzít Česká spořitelna

Hello bank! je pobočkou francouzské BNP Paribas Personal Finance.

Hello bank! je pobočkou francouzské BNP Paribas Personal Finance. Zdroj: Reuters

Klienty Hello bank! by podle zdrojů E15 měla převzít Česká spořitelna.
2
Fotogalerie

Hello bank!, pobočka největší francouzské banky BNP Paribas Personal Finance, postupně ukončuje své aktivity na českém trhu. Od pondělí přestává poskytovat novým klientům veškeré produkty. Hello bank! to uvedla na svých webových stránkách. Podle dvou zdrojů e15 z bankovních kruhů chce aktiva a klienty Hello bank! převzít Česká spořitelna. 

„Česká spořitelna je ve fázi velmi předběžných jednání o možné koupi Hello bank!,“ sdělil E15 jeden ze zdrojů, jenž si nepřál být jmenován. Podle druhého zdroje je převzetí banky Českou spořitelnou „již prakticky hotová věc“. 

Hello bank! a Česká spořitelna oficiálně odmítly informace komentovat. „Samozřejmě, že pro naše klienty hledáme nejlepší možné řešení na českém trhu. V tuto chvíli, ale nebudeme další podrobnosti zveřejňovat,“ řekla marketingová ředitelka Hello bank! Gabriela Pithartová.   

Hello bank! působila pod názvem Cetelem na českém bankovním trhu od roku 1997 a zaměřovala se především na poskytování spotřebitelských úvěrů. V listopadu 2017 změnila název i obchodní model. 

Firma se ale na trhu neprosadila podle svých představ. „Banka nedosáhla potřebné velikosti v sektoru, který byl extrémně ovlivněn ekonomickou, politickou a sociální situací, aby mohla absorbovat vysoké investice do IT a získat konkurenceschopné postavení na trhu,“ podotýká Pithartová.

„Mateřská BNP Paribas zřejmě dospěla k závěru, že operace banky nedávají z byznysového hlediska smysl. Jde tedy o rozhodnutí, které souvisí spíše s optimální alokací kapitálu. Tento krok nemá absolutně nic společného s peripetiemi okolo amerických peněžních ústavů,“ myslí si ekonom společnosti Cyrrus Tomáš Pfeiler.

Současná změna se týká především otevírání nových běžných a spořicích účtů, osobních půjček a kreditních karet. „Nabídku nákupů na splátky budeme postupně ukončovat v souladu s možnostmi našich obchodních partnerů,“ píše banka na svém webu.

Vklady klientů na běžných a spořicích účtech mají být i nadále úročeny na základě platných podmínek a klienti je budou moci využívat bez omezení až do doby, kdy od Hello bank! obdrží výpověď smlouvy. „Jedná se o řízený a postupný proces a pro naše stávající klienty se nic nemění,“ uvedla Pithartová.

Hello bank! patří na tuzemském bankovním trhu spíše k menším hráčům. Ke konci roku 2020 měla 343 tisíc klientů. Pro srovnání, největší bankovní společnosti v ČR – Česká spořitelna a ČSOB – jich mají každá přes čtyři miliony.