České spořitelně klesl za první tři čtvrtletí 2023 čistý i provozní zisk

České spořitelně klesl za první tři čtvrtletí 2023 čistý zisk meziročně o 2,9 procenta.

České spořitelně klesl za první tři čtvrtletí 2023 čistý zisk meziročně o 2,9 procenta. Zdroj: E15 Michael Tomeš

České spořitelně klesl za první tři čtvrtletí letošního roku čistý zisk meziročně o 2,9 procenta na 14,6 miliardy korun. Provozní zisk se snížil dokonce o patnáct procent na 18,6 miliardy korun a provozní výnosy o 5,6 procenta na 35,7 miliardy korun. Vyplývá to z konsolidovaných výsledků hospodaření, které Česká spořitelna v pondělí zveřejnila na svých internetových stránkách. Bance meziročně vzrostly vklady i úvěry, hrubý objem klientských úvěrů přesáhl bilion korun.

„Finanční i obchodní výsledky České spořitelny zůstávají velmi dobré. Ve třetím čtvrtletí roku 2023 dosáhla Spořitelna pozoruhodného milníku – objem úvěrového portfolia vůbec poprvé v historii přesáhl tisíc miliard korun,“ říká Ivan Vondra, člen představenstva České spořitelny zodpovědný za finanční řízení.

Hrubý objem klientských úvěrů, který byl ovlivněn akvizicí Sberbank CZ, meziročně vzrostl o osm procent na 1006,3 miliardy korun. Úvěry domácnostem v meziročním srovnání stouply o 8,7 procenta na 634,9 miliardy korun. Objem úvěrů firmám vzrostl o 6,4 procenta na 367,2 miliardy korun. Závazky ke klientům vzrostly v meziročním porovnání o 1,7 procenta na 1414,8 miliardy korun.

Za poklesem provozního zisku je podle banky kombinace nižších provozních výnosů a vyšších provozních nákladů. „Provozní výnosy se snížily v meziročním porovnání o 5,6 procenta v důsledku vyšších úrokových nákladů vyplacených za vklady a ztrátou z odúčtování finančních nástrojů vykázaných v reálné hodnotě do zisku nebo ztráty,“ uvedla Česká spořitelna.

Čistý úrokový výnos se od ledna do září meziročně snížil o 7,9 procenta a dosáhl 25,4 miliardy korun. Čistý výnos z poplatků a provizí vzrostl o devět procent na 7,8 miliardy korun a čistý zisk z obchodních operací vzrostl o 21,4 procenta na 3,5 miliardy korun. Celkové provozní náklady se meziročně zvýšily o 7,5 procenta na 17 miliard korun, což bylo podle České spořitelny způsobeno zejména vlivem nárůstu nákladů na zaměstnance a ostatních správních nákladů.

Konsolidovaná bilanční suma dosáhla ke konci září 1878,2 miliardy korun a ve srovnání s objemem bilanční sumy ke konci loňského roku vzrostla o 14,5 procenta.

Česká spořitelna je největší banka v Česku podle počtu klientů, kterých měla ke konci letošního září 4,5 milionu. Rakouská finanční skupina Erste Group Bank, která Českou spořitelnu vlastní, je hlavní společností na bankovním trhu střední a východní Evropy. Celá Erste Group Bank zvýšila za první tři kvartály roku 2023 čistý zisk meziročně o čtyřicet procent na 2,3 miliardy eur (56,6 miliardy korun).