Výběr z bankomatu v zahraničí: Poplatky bank a u kterých je zdarma

Výběr z bankomatu v zahraničí: Víte, jaký poplatek si účtuje vaše banka? (ilustrační foto)

Výběr z bankomatu v zahraničí: Víte, jaký poplatek si účtuje vaše banka? (ilustrační foto) Zdroj: ČTK

Vyrážíte do zahraničí? Ať už se budete pohybovat v Chorvatsku, v Bulharsku nebo třeba v Egyptě, oceníte hotovost v místní měně. Dnes si ji snadno obstaráte v bankomatech. Výběr z bankomatu v zahraničí se vám ale může prodražit. Kolik si za něj banky účtují a kde máte výběry zdarma?

Bezplatný výběr z bankomatu v zahraničí mezi samozřejmé služby ještě nepatří. Není divu, některé banky si stále účtují poplatek i za výběr z cizího bankomatu v ČR. Přesto se již najde řada bank, které vám umožní vybírat hotovost zdarma po celém světě. Ve srovnání jsme se zaměřili na podmínky běžných účtů poskytovaných zdarma.

Poplatky za výběr z bankomatu v zahraničí

BankaSlužbaPoplatek za výběr z bankomatu v zahraničí
ČSOBPlus Konto5 Kč výběr z partnerských bankomatů; 40 Kč výběr v EUR v zemích EU/EHP, ve Švýcarsku, Monaku, Andoře a Vatikánu; 100 Kč ostatní výběry
Komerční bankaStart39 Kč ve vybraných evropských státech (EHP, Švýcarsko, balkánské země a další), 99 Kč v ostatních zemích
Air BankBěžný účet35 Kč v EU, 100 Kč mimo EU
Česká spořitelnaStandard účet5 Kč u bankomatů Erste, 40 Kč u bankomatů jiných bank při výběru v EUR, 125 Kč při výběru ostatních měn
RaiffeisenbankChytrý účetZdarma
Moneta Money BankTom PlusZdarma
Fio bankaOsobní účetZdarma s kartou Visa. U Mastercard 2 bezplatné výběry za měsíc s možností získání dalších 3 výběrů. Poté 25 Kč/výběr.
UniCredit BankStartZdarma u výběrů nad 2 000 Kč, jinak 40 Kč (při výběru z bankomatu sk

 

ČSOB

ČSOB u svého Plus Konta rozlišuje tři různé poplatky. Na 5 Kč vás vyjdou výběry u partnerských společností ČSOB, tedy z bankomatů ČSOB na Slovensku, KBC Brussels a CBC v Belgii, K&H Hungary v Maďarsku a UBB Bulgaria v Bulharsku. Výběr hotovosti v eurech z bankomatů v zemích EU/EHP a ve Švýcarsku, Monaku, Andoře a Vatikánu stojí 40 Kč. Ostatní výběry z bankomatu v zahraničí jsou zpoplatněné částkou 100 Kč.

Komerční banka

Tarif Start Komerční banky pracuje s dvěma typy zahraničních výběrů. Ve vybraných evropských státech, kam KB zařazuje členy EHP, Švýcarsko nebo balkánské země, zaplatíte za výběr z bankomatu 39 Kč. Za výběr hotovosti v jiných oblastech vám banka strhne 99 Kč.

Air Bank

U Air Bank vás výběr z bankomatu v EU vyjde na 35 Kč –⁠ na stejnou částku jako výběr z cizího bankomatu v ČR. Pro jednotlivý výběr mimo EU stanovila banka poplatek 100 Kč. Za tuto částku si můžete rovnou zajistit výběry hotovosti ze všech bankomatů u nás i ve světě na celý měsíc.

Česká spořitelna

Vlastníkem České spořitelny je rakouská finanční skupina Erste Group. Nejvýhodnější výběry z bankomatu v zahraničí vás proto čekají u bankomatů Erste, které kromě Rakouska najdete například na Slovensku, v Chorvatsku či Rumunsku. Poplatek v těchto případech činí 5 Kč, což je méně než poplatek za výběr z jiného bankomatu v ČR. Pokud z bankomatu jiné banky v zahraničí vybíráte eura, naúčtuje vám Česká spořitelna 40 Kč, u jiných měn 125 Kč.

Banky nabízející výběr z bankomatu v zahraničí zdarma

Které banky vás nepříjemných poplatků za výběr z bankomatu v zahraničí ušetří?

Raiffeisenbank

Chytrý účet od Raiffeisenbank vám cestování ulehčí. Nemusíte řešit, jestli se nacházíte v Bulharsku nebo v Egyptě, ani jakou měnu vybíráte. Veškeré výběry z bankomatu v zahraničí máte zdarma, stejně jako výběr z cizího bankomatu v ČR.

Moneta Money Bank

Stejný benefit svým klientům nabízí Moneta Money Bank u účtu Tom Plus. Výběry ze všech bankomatů v ČR i zahraničí jsou zcela zdarma.

Fio banka

Bezplatný výběr z bankomatu v zahraničí vám zajistí i osobní účet u Fio banky, konkrétně s platební kartou Visa. Pokud používáte kartu Mastercard, máte k dispozici dva výběry z bankomatu jiné sítě v ČR či v zahraničí zdarma. Za každé 4 000 Kč zaplacené kartou v daném měsíci získáte další výběr bez poplatku. Počet výběrů zdarma banka omezuje na pět v jednom měsíci. Poté vás každý výběr z bankomatu v zahraničí nebo výběr z jiného bankomatu v ČR vyjde na 25 Kč.

UniCredit Bank

UniCredit Bank poskytuje u svého účtu Start výběr z bankomatu v zahraničí zdarma od 2 000 Kč. U nižších částek vám bude účtován poplatek 40 Kč, při výběru z bankomatu skupiny UniCredit jen 5 Kč.

mBank

Také mBank podmiňuje bezplatný výběr z bankomatu v zahraničí minimální vybranou částkou. V tomto případě se jedná o 1 500 Kč. Za výběr menšího objemu hotovosti zaplatíte 29 Kč.

Banka Creditas

Nákupy v Polsku či dovolenou v Egyptě usnadní i Banka Creditas. Běžný účet u banky vám zajistí výběry z bankomatu po celém světě zdarma bez dalších podmínek. Zpoplatněný není ani výběr z cizího bankomatu v ČR. V praxi se jedná o všechny výběry, banka totiž nedisponuje vlastními bankomaty.

Max banka

Stejný přístup volí také Max banka (dříve Expobank CZ), která do skupiny Creditas patří. Spolu s Neo účtem získáte bezplatné výběry z bankomatu v zahraničí i ze všech českých bankomatů.

Revolut

Aplikace Revolut vám ve spojení s jedinou platební kartou umožňuje vést účty v několika různých měnách a platit na cestách výhodněji. S plánem Standard máte zdarma pět výběrů z bankomatu za měsíc či výběry do 200 eur (podle toho, co nastane dříve). S každým dalším výběrem se pojí poplatek 2 % z dané částky (min. 1 euro).

Pozor na poplatek provozovatele bankomatu

Skutečnost, že vaše banka poskytuje výběr z bankomatu v zahraničí zdarma, vám bezplatný výběr ještě nezajistí. Poplatek si může účtovat přímo provozovatel bankomatu. O poplatku vás informuje na obrazovce bankomatu a vy ho pro provedení výběru musíte odsouhlasit. Vaše banka následně poplatek zaúčtuje souhrnně s vybranou částkou. Pokud s poplatkem nesouhlasíte, nezbývá než transakci zrušit a hledat bankomat jiného provozovatele.

Při výběru z bankomatu v zahraničí si dejte pozor také na dynamickou měnovou konverzi (DCC). Konverze vypadá na první pohled lákavě, protože vám bankomat zobrazuje částku v korunách. Jenže směnný kurz v takovém případě určuje provozovatel bankomatu. Ve srovnání s kurzem vaší banky pro vás bude značně nevýhodný. Vždy proto volte výběr z bankomatu v zahraničí bez konverze.

V neposlední řadě si zkontrolujte kurzovní lístek banky. Bezplatné výběry z bankomatu v zahraničí může banka vyvažovat poskytováním méně výhodných kurzů.