Goldman Sachs prý hrozí pokuta 1,25 miliardy dolaru kvůli hypotékám

Centrála Goldman Sachs v New Yorku,

Centrála Goldman Sachs v New Yorku, Zdroj: Goldman Sachs via Wikimedia

Americká banka Goldman Sachs Group by mohla zaplatit až 1,25 miliardy dolarů (přes 25 miliard korun) za urovnání obvinění souvisejících s prodejem hypotečních cenných papírů hypotečním agenturám Fannie Mae a Freddie Mac. Agentuře Reuters to řekl zdroj obeznámený se situací.

Goldman Sachs podle zdroje jedná o urovnání s americkým Federálním úřadem pro financování bydlení (FHFA). Ten v roce 2011 obvinil celkem 18 finančních institucí, že při prodeji cenných papírů agenturám Fannie Mae a Freddie Mac poskytovaly zavádějící informace.

FHFA již v rámci dohod o urovnání získal přes 16 miliard dolarů. Goldman Sachs je jednou ze zbývajících čtyř bank, které stále čelí žalobám FHFA kvůli hypotečním cenným papírům. Dalšími třemi jsou HSBC Holdings, Nomura Holdings a Royal Bank of Scotland Group.

Společnost Goldman Sachs tento měsíc oznámila, že její čistý zisk v letošním druhém čtvrtletí stoupl o pět procent na zhruba dvě miliardy dolarů (přes 40 miliard korun). K růstu zisku přispěly vyšší příjmy z investičního bankovnictví.

Agentury Fannie Mae a Freddie Mac vlastní či garantují zhruba 60 procent všech hypotečních úvěrů, které byly v USA vydány. Obě agentury tvrdě zasáhla krize na hypotečním trhu, americká vláda se proto v září 2008 rozhodla převzít nad nimi kontrolu. Na jejich záchranu použila zhruba 187 miliard dolarů z kapes daňových poplatníků, agentury již ale poskytnutou pomoc splatily.

Vladan Gallistl: Kletba Goldman Sachs