Home Credit začíná půjčovat drobné částky přes terminály Sazky

Terminál Sazky

Terminál Sazky Zdroj: Martin Pinkas/Euro

Společnost PPF podnikatele Petra Kellnera jde naplno do finančního byznysu pro nejchudší patra společnosti: firma Click Credit, patřící do skupiny Home Credit, začíná poskytovat malé krátkodobé půjčky přes terminály Sazky. Click Credit, který se na mikropůjčky specializuje, bude přes Sazku půjčovat do tří tisíc korun na jeden měsíc. Pomocí terminálů Sazky získá čtyři tisíce distribučních míst.

„O peníze žádá zájemce on-line přes internet. Pokud je mu půjčka schválena, nemusí čekat na převod peněz na účet a namísto toho může vyrazit do nejbližší trafiky,“ uvedl ředitel Click Creditu Pavel Plachký. Firma žadatele před

schválením půjčky prověřuje v registru dlužníků nebankovních firem Solus a mateřské Home Credit. „Lidí, kteří se registrují na stránkách Click Creditu pro žádost o půjčku, jsou řádově tisíce. Nakonec ji získává zhruba každý třetí žadatel,“ dodal Plachký. PPF už sítě terminálů Sazky využívá pro obsluhu běžného účtu u Air Bank.

Testování na studentech

Click Credit testovala v létě mikropůjčky jako pilotní projet. Studentům půjčovala částky do 4999 korun a ověřovala funkčnost konceptu „tisícovku na měsíc za 33 korun“.

Prodloužení půjčky o dalších třicet dní přitom stále podmiňuje splátkou dvaceti procent z dlužné sumy a třiceti korunami administrativního poplatku.

Konkurence pro lichváře

Click Credit jde s půjčkou přes Sazku bojovat proti konkurenci – hráči v oblasti malých půjček dávají obvykle řádově vyšší úroky. Při půjčce tří tisícovek na měsíc vyjde roční procentní sazba nákladů (RPSN) u firmy Money Now na 2333,95 procenta, levnější EverydayPlus na 247,58 procenta.

Proto se koncept půjčky Click Credit, který nese RPSN 48 procent, zatím poměrně líbí lidem z neziskových organizací. Daniel Hůle z Člověka v tísni říká, že mikropůjčky využívají lidé, kteří nemají dostatečnou finanční rezervu na krytí neočekávaných výdajů, a banky takovéto sumy nepůjčují. Click Credit tak může vzít klienty nelegálním lichvářům.