Hypoteční agentura Freddie Mac snížila ztrátu na 4,7 miliardy dolarů

Freddie Mac, hypoteční banka

Freddie Mac, hypoteční banka

Americká hypoteční agentura Freddie Mac hospodařila ve druhém čtvrtletí se ztrátou 4,7 miliardy dolarů (79,7 miliardy korun). Ztráta se sice snížila z loňských srovnatelných šesti miliard dolarů, agentura však požádala o další státní pomoc 1,5 miliardy dolarů. Freddie Mac je druhým největším poskytovatelem financí na hypotéky ve Spojených státech.

Ztráta zahrnuje dividendu pro stát v celkové výši 1,6 miliardy dolarů. Agentura dodala, že hlavním problémem je pokračující pokles cen domů a přetrvávající slabý výkon na trhu s bydlením. Freddie Mac již od roku 2008 získala od státu na svoji záchranu 65,2 miliardy dolarů. Po odečtení vyplacených dividend celkové náklady na její záchranu činily 52 miliard dolarů.

Ratingová agentura Standard & Poor's v pondělí zhoršila úvěrový rating Freddie Mac a větší agentury Fannie Mae na AA+ z nejvyššího ratingu AAA. Freddie Mac dnes varovala, že tento krok dále zhorší situaci na trhu s bydlením, protože omezí nabídku hypoték. To může mít dopad na ceny domů a zvýšit objem nesplácených hypoték.

Freddie Mac společně s větší agenturou Fannie Mae vlastní či garantují téměř 31 milionů úvěrů na bydlení v hodnotě více než pět bilionů dolarů. To je zhruba polovina všech hypotečních úvěrů, které byly v USA vydány. V loňském roce podpořily téměř 90 procent nových hypoték.

Obě agentury byly těžce zasaženy krizí na hypotečním trhu. Americká vláda se proto v září 2008 rozhodla převzít nad nimi kontrolu. Daňoví poplatníci za záchranu obou firem zaplatili již přes 150 miliard dolarů a jejich záchrana je tak nejdražší pomocí státu poskytnutou firmám postiženým finanční krizí. Vláda odhaduje, že konečné náklady na jejich záchranu se vyšplhají až na 259 miliard dolarů.