Hypotéky zlevňují už tři měsíce. Splátka ale klesne nanejvýš o stokoruny

Reality

Reality Zdroj: Midjourney

Průměrná sazba hypoték na počátku srpna klesla na 6,19 procenta z červencových 6,24 procenta. Snížila se tak třetí měsíc za sebou, jedná se ale o velmi pozvolný pokles, který se v praxi obvykle projeví poklesem splátek v řádu stokorun. Vyplývá to z údajů Swiss Life Hypoindexu.

Pokles sazeb od letošního května představuje například u splátky hypotéky 3,5 milionu korun se splatností 20 let rozdíl 276 korun. Měsíční splátka hypotečního úvěru na 3,5 milionu korun sjednaného do 80 procent odhadní ceny nemovitosti při splatnosti 25 let klesla o 118 korun na 22 950 korun.

„Splátka hypotečního úvěru klesá stejně jako průměrná nabídková sazba třetí měsíc v řadě. Pod hranici 23 tisíc korun se průměrná měsíční splátka hypotéky dostala naposledy v říjnu loňského roku, kdy při průměrné nabídkové sazbě hypoték 6,2 procenta činila 22 991 korun,“ řekl hypoteční analytik Swiss Life Select Jiří Sýkora.

Nejvýrazněji zlevnily v uplynulém měsíci hypotéky fixované na tři roky. U hypoték do 80 procent zástavní hodnoty nemovitosti klesla průměrná sazba na 6,2 procenta a u hypoték pro mladé do 36 let (se zástavní hodnotou nemovitosti nad 80 procent) na 6,48 procenta.

Bankovní rada České národní banky (ČNB) na srpnovém zasedání ponechala v souladu s očekáváním úrokové sazby opět beze změny. Základní úroková sazba tak již více než rok zůstává a zřejmě ještě nějakou dobu zůstane na sedmi procentech. Vyhlídky na snižování úrokových sazeb hypoték tak nejsou příliš pravděpodobné.

„Tak jako ČNB na počátku srpna neučinila žádnou změnu ve vyhlašovaných sazbách, tak logicky ani banky nepřistupují k nějakému výraznějšímu snižování hypotečních sazeb. A tak jedinými hybnými silami, které roztáčejí kola hypotečního trhu, zůstávají snižující se ceny nemovitostí a zmírnění omezujícího limitu DSTI,“ upozornil Sýkora. S platností od 1. července totiž zrušila ČNB limit ukazatele DSTI, který určoval, jaký nejvyšší podíl může mít celková měsíční splátka úvěru na čistém měsíčním příjmu žadatele o úvěr.