Karty Visa zase fungují. Šlo o selhání hardwaru

Visa

Visa Zdroj: E15

Činnost systémů vydavatele platebních karet Visa se vrátila "téměř k normálu". Krátce před páteční půlnocí to v prohlášení oznámila sama společnost. Zároveň uvedla, že problémy s placením, které postihly majitele jejích karet po celé Evropě včetně Česka, byly "důsledkem selhání hardwaru".

"Záležitost byla důsledkem selhání hardwaru. Nemáme důvod se domnívat, že to souviselo s neoprávněným přístupem (do systémů) či se zlovolnou událostí," uvedla Visa v prohlášení.

Vydavatel platebních karet Visa se v pátek v Evropě potýkal s výpadkem plateb. Klienti dostávali při pokusu o placení zprávy, že peníze nelze odesílat, ani přijímat.

Problém se týkal také Česka, kde ale neměl příliš velký dopad, vyplynulo z vyjádření mluvčích některých bank. Česká spořitelna registrovala, že se neuskutečnila dvě procenta transakcí, které její klienti v pátek odpoledne provedli kartami VISA, řekl mluvčí České spořitelny Filip Hrubý.

ČSOB od pátečního večera evidovala zvýšený počet hovorů na informační lince k výpadkům služeb společnosti Visa. "V tuto chvíli by již situace měla být v pořádku. Visa opět spustila své služby," sdělil v sobotu dopoledne mluvčí ČSOB Patrik Madle.

Většina debetních karet UniCredit Bank je podle mluvčího Petra Plocka vydána společností MasterCard, proto na jejich držitele výpadek neměl žádný dopad. "U kreditních karet vydaných společností Visa zatím evidujeme opravdu minimální dopad, podrobně však budeme vědět po důkladné analýze ve spolupráci s Visou," uvedl mluvčí.