Desetitisíce Čechů už platí pomocí Android Pay

Android Pay

Android Pay Zdroj: profimedia.cz

Službu Android Pay, která umožňuje zaplatit pouhým pípnutím mobilního telefonu, využívá 34 tisíc klientů tří tuzemských bank, a to Komerční banky, mBank a Moneta Money Bank. 

Největší počet uživatelů služby Android Pay od amerického technologického kolosu Google hlásí právě Moneta, má jich dvanáct tisíc. „Za první dva měsíce překročil objem transakcí padesát milionů korun a počet transakcí 110 tisíc,“ uvádí mluvčí banky Jakub Švestka s tím, že výsledky potvrzují „velký zájem Čechů platit tím, co mají nejčastěji po ruce, tedy mobilním telefonem“.

Klienti Komerční banky, tuzemské bankovní trojky, pak uskutečnili od začátku prosince okolo třiceti tisíc transakcí za více než třicet milionů korun. „Android Pay již využívá jedenáct tisíc klientů,“ dodává mluvčí KB Pavel Zúbek. Podobný počet uživatelů hlásí mBank. Její klienti přitom provedli nejvíce transakcí, a to zhruba 200 tisíc v celkové výši téměř devadesát milionů korun.

Zájem klientů o nový způsob placení si bankovní domy chválí. „V Česku máme výrazně vyšší dynamiku využívání této služby než v Polsku, kde byla uvedena o téměř tři čtvrtě roku dříve,“ srovnává Pavel Vlček, mluvčí mBank. Mateřská společnost banky působí na polském trhu. Údaje platební asociace Mastercard ukazují podle produktového manažera pro mobilní platby Luďka Slouky, že službu využívají nejen technologičtí nadšenci, ale i běžní spotřebitelé. Příchod nové služby může významně změnit celý trh.

Využití služby Android Pay
bankapočet klientů (v tisísích)objem transakcí (v milionech korun)
Komerční banka11přes 30
mBankpřes 11téměř 90
Moneta Money Bank12přes 50

V současnosti totiž v oblasti mobilních plateb Češi zaostávají za Evropany. Uživatelů „mobilních peněz“ v Evropě, kteří provedli platbu, je podle studie Visa 68 procent, zatímco v Česku jen 47 procent. „Uvedení Android Pay na českém trhu vnímáme jako velmi důležitý krok pro masivní adoptování mobilních plateb,“ dodává Marcel Gajdoš, regionální manažer Visa pro Česko a Slovensko.

Podobně se vyjadřuje Slouka: „Předpokládá se, že v následujících letech zažije mobilní placení stejně bouřlivý rozvoj jako bezkontaktní placení, které je dnes zcela běžné.“ Mobil totiž mají lidé u sebe, a mohou jej tak používat kdykoli. „Bezpečnost je posílena tím, že Android Pay nesděluje terminálu skutečné údaje o platební kartě, ale vytváří pro jednotlivé karty vždy jakousi virtuální kartu, kterou není možné zneužít,“ říká Vlček.

Revoluční změny se naopak podle výkonného ředitele Sdružení pro platební karty Romana Kotlána očekávat nedají. Android Pay navíc může skrývat určitá úskalí. „Uvidí se, co to přinese z pohledu například reklamací,“ upozorňuje Kotlán a dodává: „Může to přinést celou řadu věcí, které nebyly v oblasti bezkontaktních plateb doposud zřejmé.“