Konec levných dluhopisů

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: ctk

Loňský rok přinesl ministerstvu financí přes všechny obtíže jednu velkou radost: díky rekordně nízkým úrokům stát ušetřil na dluhopisech skoro 17 miliard korun. Letošní první aukce českých státních dluhopisů tento trend otáčí, dosažený výnos z včera prodávaných dvouletých bondů vzrostl proti předchozí říjnové aukci o 22 procent. Dvouleté obligace tak trh ocenil úrokem 1,954 procenta proti minulým 1,599 procenta.

Česko tak patří vedle Maďarska mezi státy, jimž se obligace zdražují. Opačným směrem se letos vezou dluhopisy zemí eurozóny, jako je Německo či Belgie, jimž financování dluhů naopak zlevňuje.

Na druhé straně je vidět, že i přes růst cen je o české bondy stále zájem. Investoři byli ochotni koupit dvojnásobek toho, co ministerstvo financí nabízelo. To dealeři hodnotili jako velký úspěch, kvůli eskalaci problémů v Maďarsku totiž část z nich čekala, že se negativní nálada přenese i na český finanční trh. České dluhopisy včera podle Reuters kupovaly hlavně tuzemské fondy. Prodalo se jich za osm miliard korun.

Výnos dvouletého českého dluhopisuVýnos dvouletého českého dluhopisu | reuters, ctk

Dluhopisy eurových zemí v posledních týdnech těží z rozsáhlé podpory Evropské centrální banky. Ta výměnou za uložení dluhopisů evropským komerčním bankám masivně půjčuje peníze a některé dluhopisy problémových států přímo nakupuje na trhu. Banky jsou pak ochotny při menším riziku eurové bondy kupovat za nižší ceny.

Podle včerejších statistik dosáhl objem prostředků, které si banky krátkodobě ukládají u ECB, rekordních 453 miliard eur. V prosinci přitom na krizových dlouhodobých úložkách uložily ještě 498 miliard eur. Dokazuje to, že se banky bojí navzájem si půjčovat, a proto se raději smíří s nižším úrokem a větším bezpečím u centrální banky. Například u jednodenních úložek ECB nabízí úrok 0,25 procenta, na mezibankovním trhu to bylo 0,396 procenta. Česká vláda plánuje, že v letošním roce si na trhu vypůjčí 243,4 miliardy korun. Loni to bylo 255,7 miliardy korun, přičemž na úrocích stát zaplatil 55 miliard korun. Dluhopisy se splatností roku 2014 (jako ty, které se prodaly včera) dosáhly loni ve druhém pololetí výnosového vrcholu v listopadu s úrokem 2,43 procenta.