Obří spolupráce Home Credit s asijskou investiční skupinou PAG skončila

Home Credit

Home Credit Zdroj: Martin Pinkas

Po pouhém roce končí partnerství mezi Home Creditem a asijským investičním kolosem PAG Capital Asia, jehož cílem bylo přivést čínskou část Home Creditu na burzu. Skupina PPF již vrátila PAG úvěr 7,5 miliardy korun.

Loni v červenci oznámila nebankovní skupina Home Credit miliardářů Petra Kellnera a Jiřího Šmejce obří spolupráci s  investiční skupinou PAG Capital Asia, která je jednou z největších v Asii. V jejím rámci PAG půjčila skupině Home Credit 2,2 miliardy jüanů, což v korunách odpovídá částce 7,2 miliardy korun.

Nyní už je partnerství mezi oběma skupinami minulostí. V srpnu se totiž Home Credit a PAG dohodly na ukončení spolupráce. „Skupina vrátila investici PAG, která byla v podobě dlouhodobého úvěru ve výši 2,3 miliardy jüanů (7,5 miliardy korun),“ uvedla skupina Home Credit ve své pololetní zprávě.

Vrácení úvěru potvrdil deníku E15 výkonný ředitel PAG Weijian Shan. Na otázku ohledně důvodů rozchodu nekomentoval. Zároveň ale PAG podle něj bude spolupracovat se skupinou Home Credit na budoucích projektech. Skupina Home Credit na zaslané otázky nereagovala.

Společnosti Home Credit a PAG Capital Asia měly přitom společně velké plány. PAG se totiž měl stát během tří až pěti let menšinovým akcionářem čínské části Home Credit, která poskytuje spotřebitelské úvěry.

Ostatně ještě ve výroční zprávě PPF za uplynulý rok se uvádí: „V souladu se smlouvou o spolupráci byla hodnota úvěru odvozena z reálné hodnoty čínského byznysu.“ Dlouhodobým cílem obou skupin pak bylo uvedení čínské části Home Creditu na burzu.

Možným důvodem ukončení spolupráce HC a PAG může být nepříznivý vývoj na čínském trhu. Kvůli tomu dokonce Home Credit skončil v 1. čtvrtletí ve ztrátě ve výši 800 milionů korun. „S ohledem na přehřívající se úvěrový trh v Číně, kde regulátor zasáhl proti vznikající kreditní bublině, zaujal Home Credit obezřetnou pozici a cíleně snižoval objemy nových úvěrových obchodů v této zemi o 11,6 procenta v meziročním srovnání,“ komentovala tehdy výsledky skupina HC.

Čínské úřady se totiž snaží v zemi přibrzdit úvěrový boom včetně spotřebitelského financování. To se odráží i na výsledcích Home Credit, které se letos meziročně zhoršují.

V minulosti byl přitom právě čínský trh tahounem celé skupiny Home Credit. Situace se však mění. Skupina dokonce včera uvedla, že v Číně cíleně přibrzdila růst za celé pololetí, který se proto meziročně zvýšil jen o šest procent. Na ostatních zahraničních trzích roste Home Credit výrazně rychleji, když v Rusku a Vietnamu šlo o nárůst o zhruba 24 procent a v Kazachstánu o 64 procent.

Za letošní první pololetí Home Credit vydělal čtyřicet milionů eur, což představuje výrazný propad oproti stejnému období loňského roku, kdy byl zisk 133 milionů eur. Výsledky si přesto Šmejc pochvaloval. „Ve druhém čtvrtletí jsme zaznamenali výrazné zlepšení ziskovosti,“ prohlásil.