Celková hodnota kryptoměn klesla za jediný den o téměř bilion

Bitcoin

Bitcoin Zdroj: profimedia

Kurzy kryptoměn klesají dvouciferným řádem. Bitcoin během uplynulých 24 hodin ztratil na ceně přes 12 procent, druhý nejrozšířenější ether více než pětinu.

Tržní hodnota všech virtuálních měn se tak za jeden den snížila o téměř 40 miliard dolarů (885 miliard korun) na 202 miliard dolarů (4,5 bilionu korun). Vyplývá to z údajů portálu CoinMarketCap.

Prudký pokles nastal po včerejší zprávě o odložení plánů investiční banky Goldman Sachs na spuštění obchodů s kontrakty navázaných na cenu bitcoinu. K propadu přispělo podle agentury Bloomberg také oznámení kryptoměnové burzy ShapeShift o zavedení povinných registrací. Na možnosti nakupovat virtuální měny bez nutnosti založení virtuálního účtu si přitom doposud burza zakládala, což je v souladu s myšlenkou kryptoměn coby anonymních platebních prostředků. Nyní ale pod tlakem regulátorů ShapeShift od svého modelu couvá.

Počátkem ledna přitom celková kapitalizace virtuálních měn přesahovala rekordních 821 miliard dolarů (18,2 bilionu korun). Po jejich prudkém zhodnocení v závěru roku 2017 však nastal výrazný propad.