Počet nespolehlivých plátců DPH vzrostl o desítky procent

Peníze, koruny

Peníze, koruny Zdroj: Anna Vacková, E15

Ke konci loňského roku bylo v Česku evidováno 10 613 nespolehlivých plátců daně z přidané hodnoty (DPH). Meziročně se tak jejich počet zvýšil o 3157, tedy o 42 procent. Informovala o tom poradenská společnosti Bisnode.

Za nespolehlivou je považována firma, která nemá v pořádku daňové doklady a úřad jí vyměří daň alespoň 500 tisíc korun, a také podnik podezřelý z účasti na podvodu. Za nespolehlivého plátce může být označena i společnost, která je nekontaktní nebo opakovaně neplní lhůty pro povinná podání.

Zároveň podle údajů Bisnode bylo v Česku ke konci loňského roku 1340 nespolehlivých osob. Institut nespolehlivé osoby byl zaveden novelou z července loňského roku s cílem zamezit snaze některých podnikatelů zbavit se označení nespolehlivého plátce DPH. Nespolehlivou osobou se na základě rozhodnutí správce daně může stát fyzická i právnická osoba. Jde buď o subjekty, které nejsou plátci DPH a závažným způsobem poruší povinnosti vztahující se ke správě daně, nebo o subjekty, jež přestaly být plátcem DPH v okamžiku, kdy byly uvedeny v registru nespolehlivých plátců DPH.

"Nespolehliví plátci DPH v Česku přibývají pomaleji než v roce 2016. Přitom čtvrté čtvrtletí 2017 bylo, z pohledu přírůstku nových subjektů v registru, nejslabší za posledních devět čtvrtletí. To však na druhou stranu vyvažují rychle přibývající tzv. nespolehlivé osoby, tedy subjekty, které poté, co byly označeny za nespolehlivé plátce DPH, přestaly být plátci DPH," uvedla analytička Bisnode Petra Štěpánová. Dodala, že situace na Slovensku je opačná. Počet nespolehlivých plátců DPH tam od roku 2015 klesá.

Nejvíc nespolehlivých plátců je mezi společnostmi s ručením omezeným, zhruba 81 procent. Podíl živnostníků činí zhruba 13 procent. Z dlouhodobějších statistik pak podle Štěpánové vyplývá, že podíl společností s ručením omezeným mezi nespolehlivými plátci roste, zatímco podíl živnostníků klesá.

Více než polovinu nespolehlivých plátců DPH loni tvořily firmy s tržbami do deseti milionů korun. Druhou nejpočetnější skupinou jsou s 29 procenty firmy, které tržby neuvádí nebo nevykazují. S 15 procenty následují společnosti s tržbami mezi deseti a 60 miliony korun.