Povinné ručení se prodraží. Kvůli růstu škod plánují pojišťovny zvýšení cen

nehoda

nehoda Zdroj: aktu.cz

nehoda
nehoda
nehoda
nehoda
nehoda
6
Fotogalerie

Škody v pojištění odpovědnosti za provoz vozidla rostou, takže povinné ručení by obecně mělo zdražovat, zejména rizikovým klientům. Shodly se na tom pojišťovny. Sazby podle nich neporostou klientům, kteří jezdí bez nehod. Pojišťovny se stále více snaží o to, aby cena výrazněji odrážela to, jak řidič skutečně jezdí.

"Stejně jako letos, tak i příští rok očekáváme dále stoupající tendenci cen povinného ručení. A to z důvodu, abychom byli schopni dostát všem závazkům," řekla ČTK mluvčí České pojišťovny Ivana Buriánková. Cena podle ní stále více odráží to, jakým způsobem se řidič na silnici chová. Řidiči, kteří jezdí zodpovědně a nezpůsobují dopravní nehody, zaplatí za povinné ručení méně. Ti, kteří způsobují dopravní nehody, platí a budou platit i v budoucnu více, dodala.

"Zdražení je s ohledem na rostoucí částky odškodnění nezbytné a očekávám jej o čtyři až pět procent," uvedl vedoucí autopojištění Slavia pojišťovny Ladislav Bělina. Slavia ale podle něj vzhledem k tržnímu podílu není hybatelem cen na trhu a zaměřuje se na méně rizikové skupiny řidičů.

"Od příštího roku upravíme tarify s akcentem na důsledné a detailní rozlišení klientů, které umožní stanovit pojistné spravedlivěji pro různé kategorie řidičů. Nejvíce si připlatí mladí řidiči a také klienti s více škodami, naopak dobré řidiče zvýhodňujeme," uvedla mluvčí České podnikatelské pojišťovny Renata Čapková. Povinné ručení se podle ní jako celek dostalo pod hranici profitability. Důvodem je vedle konkurenčního boje především dramaticky rostoucí odškodnění u újem na majetku a zejména na zdraví, podotkla.

Skupiny, které má Kooperativa za mírně rizikové, nezaznamenají podle mluvčího Milana Káni téměř žádné zvýšení ceny. Naopak klienti, kam patří především mladí do 24 let a některé právnické osoby, mohou pocítit zdražení v řádu deseti procent.

Průměrná cena celého povinného ručení se letos podle údajů České asociace pojišťoven meziročně snížila o 0,6 procenta na 2764 Kč.

Povinné ručení poskytuje 13 pojišťoven. Většina z nich sazby takzvaně segmentuje, tedy stanovuje podle věku a místa bydliště řidiče, stáří vozidla, objemu a výkonu motoru, některé i počtu ujetých kilometrů. V budoucnu půjde i o frekvenci a rozsah přestupků či vybavenost asistenčními systémy. Celkem má povinné ručení v ČR 7,73 milionu vozidel všech kategorií.