Řecká krize může odrazovat firmy od vstupu na burzu, varuje šéf Euronextu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Řecká dluhová krize by mohla snížit zájem firem o vstup na akciový trh, ačkoliv ještě v první polovině letošního roku byl zájem o vstup na burzu vysoký, řekl generální ředitel francouzské součásti burzovní společnosti Euronext Anthony Attia.

I když nejistota kolem vývoje v Řecku způsobila v prvním pololetí nestabilitu na trzích, na primární veřejné nabídky (IPO) akcií dosud vliv neměla.

„Pokud jde o primární nabídky akcií, měli jsme velmi dobré první pololetí, ohledně druhé poloviny jsme ale obezřetní, a to kvůli dopadům řecké krize,“ uvedl Attia.

Společnost Euronext, pod kterou patří také akciová burza v Paříži, je největší burzovní společností v kontinentální Evropě. Jejími hlavními konkurenty pro primární nabídky akcií jsou Londýnská akciová burza (LSE) a německá Deutsche Börse.

Euronext uvedl, že osm velkých vstupů na burzu v první polovině roku zvýšilo celkovou hodnotu kapitálu na Euronextu na 61,7 miliardy eur (1,7 bilionu korun) z předchozích 57,8 miliardy eur. Objem obchodování byl v prvním pololetí nejvyšší od roku 2011.

Burza těžila ze zájmu amerických investorů o evropské akcie, které jsou nyní z hlediska ocenění atraktivnější než ty americké. Silné bylo i obchodování s deriváty, jak se investoři kvůli nestabilitě na trhu snažili zajistit před nepříznivým vývojem.

Attia také řekl, že Euronext se chce stát evropským trhem pro dluhopisy v čínských jüanech. „V Euronextu si musíme vybrat naše strategické priority mimo Evropu. Velkou výzvou je stát se centrem pro obchodování s jüanem v Evropě,“ uvedl Attia.