Tsipras: Zpráva MMF ospravedlňuje postoj Atén k dluhům

Řecký premiér Alexis Tsipras

Řecký premiér Alexis Tsipras Zdroj: ctk

Nová zpráva Mezinárodního měnového fondu (MMF) o potřebě restrukturalizace řeckého dluhu ospravedlňuje tvrzení Atén, že dluh je dlouhodobě neudržitelný. Řekl to dnes premiér Alexis Tsipras, podle něhož Řecko dostává další pádný argument žádat zahrnutí restrukturalizace dluhu do dohody s mezinárodními věřiteli o další finanční pomoci. Jediným způsobem, jak učinit dluh udržitelným, je podle Tsiprase snížení dluhu o 30 procent a k tomu dvacetiletý odklad pro jeho splacení.

Premiér znovu vyzval občany, aby v nedělním referendu odmítli červnový návrh dohody ze strany věřitelů. Tsipras zároveň v soukromé televizi Mega dal najevo, že věřitelé neudržitelnost řeckého dluhu přiznávají až nyní - po pěti měsících zdlouhavého vyjednávání s jeho vládou.

MMF ve své zprávě uvádí, že země s vyschlými finančními zdroji potřebuje dodatečné finanční prostředky až 60 miliard eur (1,6 bilionu korun) v průběhu příštích tří let a rozsáhlé odpuštění dluhů, aby Řecko získalo prostor k nadechnutí a mohlo oživit hospodářství.

Fond ale zároveň upozorňuje, že za současnou situaci v Řecku mohou rozhodnutí právě Tsiprasovy vlády. Podle fondu „řecké orgány zavedly omezení pohybu kapitálu v bankách“ a jsou v prodlení s platbou dluhu MMF, což je „vývoj, který bude mít výrazně negativní dopady na předpovědi udržitelnosti dluhu“, ale i na základní ekonomické prognózy týkající se recese a deficitu.

MMF také poznamenal, že Řecko otálelo s privatizací státního majetku. Fond už v roce 2011 odhadoval, že do konce letošního roku získají Atény z prodeje státního majetku 50 miliard eur. Dosud to však prý bylo pouze 3,2 miliardy eur.

Tsipras prohlásil, že v nedělním referendu se „nerozhoduje o setrvání Řecka v Evropě“, ale o tom, zda má země souhlasit s „pokračováním neúspěšné politiky“ hospodářských restrikcí.

„V neděli se rozhoduje, zda opět ubereme důchodcům, abychom obsluhovali neudržitelný dluh,“ varoval spoluobčany řecký premiér. „Vyzývám vás, abyste hlasovali za sebevědomé a demokratické Řecko v solidární Evropě,“ dodal.