Stuchlík koupil za desítky milionů většinu v investičním fondu Quant

Petr Stuchlík

Petr Stuchlík Zdroj: Michaela Szkanderová

Petr Stuchlík
Petr Stuchlík
Petr Stuchlík
Aleš Michl
Petr Stuchlík
8
Fotogalerie

Pražský zastupitel ANO Petr Stuchlík koupil pětašedesátiprocentní podíl v investičním fondu Quant, který založili ekonom Pavel Kohout, člen bankovní rady ČNB Aleš Michl a společnost Amista. Informovaly o tom Lidové noviny (LN) a iHNed.cz. Podle Stuchlíka byla cena transakce „v nižších desítkách milionů korun“.

Quant vznikl v roce 2016 na algoritmu, který pracuje s americkými akciemi a dluhopisy, a v současnosti má pod správou podle iHNed.cz zhruba půl miliardy korun. Stuchlík, který vedl ANO do loňských komunálních voleb v Praze, se stal jeho většinovým majitelem prostřednictvím své firmy Duck Sauce. Podle jeho vyjádření pro LN získal podíly ve fondu od jeho dvou akcionářů - firmy Westbourne, jejíž jednatelem je Kohout, a investiční společnosti Amista.

Michl, který se loni v prosinci stal členem bankovní rady ČNB, svůj podíl kvůli vyloučení možného střetu zájmů vložil do svěřenského fondu a vzdal se tak veškerého vlivu na chod firmy.

Podnikatel a zakladatel společnosti Fincentrum Stuchlík před vstupem do politiky vlastnil podíl ve společnosti Fair Credit, která poskytuje krátkodobé půjčky s výší úroků od 21 do 35 procent. V době, kdy kandidoval na primátora Prahy, firmu prodal. Svůj krok zdůvodnil dotazy médií na své podnikání a tím, že kandidatura na veřejnou funkci není slučitelná s některými podnikatelskými aktivitami.