Novopečený radní ČNB Michl složil svůj byznys, vyvádí ho do svěřenského fondu

Aleš Michl

Aleš Michl Zdroj: Profimedia

Novopečený člen bankovní rady České národní banky Aleš Michl se vyvázal ze svého byznysu v oblasti investic. Michl v minulosti řídil investiční fond Quant provozovaný jeho firmou Robot Asset Management spoluvlastněnou českým ekonomem Pavlem Kohoutem. Tyto činnosti Michl opouští, svůj majetkový podíl ve fondu pak umístil dnem vzniku členství v radě ČNB do nově vytvořeného svěřenského fondu. Podle svých slov tím Michl hodlá minimalizovat potenciální střet zájmů byznysmena a radního ČNB.

„Poté, co jsem byl jmenován členem bankovní rady, jsem ukončil aktivity a funkce neslučitelné s členstvím v bankovní radě ČNB, tedy funkci jednatele, člena správní rady i výkon samostatně výdělečné činnosti,“ uvedl pro E15 radní ČNB Aleš Michl. Přestává být zároveň podílníkem ve společnosti, která kontroluje jeho investiční fond.

„Vznikem svěřenského fondu zcela zmizí i veškerý můj výkon vlastnických práv, čímž se zbavuji možnosti výkonu jakéhokoliv vlivu, i nepřímého,“ dodává Michl. „V rámci svěřenského fondu nejsem jmenován obmyšleným a dokumentace ke svěřenskému fondu obsahuje i vzdání se práva fond jakkoliv ovlivňovat, správce tak bude jednat samostatně,“ připomíná Michl. 


Žebříček 100 nejbohatších Čechů a Slováků najdete zde >>>


Podle svých slov Michl ještě před svým nástupem do funkce radního otevřeným dopisem informoval klienty svého investičního fondu. Robot Asset Management založil Michl s Kohoutem v září 2016. Jedná se o fond řízený na základě automatických doporučení algoritmu, přičemž strategicky se fond orientuje na americký finanční trh. 


Pořiďte si nejnovější magazín E15 Elita Byznysu, kde se o tuzemských miliardářích dočtete více. Objednat si jej můžete zde >>>

Video placeholde

• E15