Firma ze skupiny Arca nesouhlasí s odvoláním insolvenčního správce Loudy

Lee Louda, insolvenční správce

Lee Louda, insolvenční správce Zdroj: E15 Michael Tomeš

Lee Louda, insolvenční správce
Lee Louda, insolvenční správce
Lee Louda, insolvenční správce
Lee Louda, insolvenční správce
5
Fotogalerie

Společnost Františkovy Lázně Savoy (FLS), která je stoprocentní dceřinou společností Arca Investments, nesouhlasí s výsledky schůze 19. července, na které věřitelé odvolali insolvenčního správce Leea Loudu. Schůzi firma označila za nelegitimní a výměnu insolvenčního správce za protiprávní. Firma v souvislosti se schůzí hodlá podat ústavní stížnost.

Věřitelé FLS nahradili odvolaného insolvenčního správce Lee Loudu Davidem Jánošíkem. Největším věřitelem FLS je fond IFIS. Louda, který měl v minulosti na starosti například insolvenci těžební společnosti OKD, je také insolvenčním správcem Arca Investments. IFIS považuje Loudu za osobu podjatou.

O akcie Františkových Lázní Savoy vede Arca spor s akciovou společností Františkovy Lázně, která tvrdí, že akcie Savoy jsou i nadále v jejím vlastnictví. Insolvence na majetek FLS byla zahájena v prosinci 2020 na návrh samotného dlužníka. V řízení byla soudem povolena 10. prosince 2020 reorganizace. Majoritním věřitelem Savoy je IFIS investiční fond, který odkoupil úvěrovou pohledávku od Raiffeisenbank.

Se společností Arca Investments zahájil počátkem června konkurzní řízení Okresní soud v Bratislavě. Na Slovensku tak začalo hlavní insolvenční řízení s touto skupinou, zatímco v ČR už bylo místní řízení zahájeno. Paralelně v Česku běží na základě návrhu Arca Investments insolvenční řízení, v němž se společnost domáhá řešení své situace formou reorganizace.

Městský soud v Praze zahájil místní insolvenční řízení s Arca Investments v polovině května. Soud podle věřitelů rozhodl, že hlavní řízení se povede na Slovensku, což podle nich není pro české věřitele výhodné. Soud vyzval všechny věřitele, aby do dvou měsíců přihlásili své pohledávky. Na 25. srpna stanovil schůzi věřitelů a přezkumné jednání pohledávek. Stejně tak se bude volit věřitelský výbor, důležitý orgán pro další směřování procesu. Do insolvenčního řízení s Arca Investments jsou v ČR přihlášeny pohledávky za zhruba 12 miliard korun.

Arca Investments nyní připravuje reorganizační plán ve spolupráci s poradci Tarpan Partners a advokátní kanceláří Badokh. Závazky skupiny činí 18,6 miliardy Kč. Z toho představují závazky ze směnek přes 15,5 miliardy korun, věřitelé ze směnek v České republice 13 miliard korun. Věřitelů je 1889, z toho v České republice přes 80 procent. Zajištěným věřitelem je jen J&T Banka.