Japonci z Prostějova falšovali údaje o kvalitě výrobků

Toray Industries ve Francii

Toray Industries ve Francii Zdroj: wikipedia.cz

Toray Industries Prostějov
Uhlíková vlákna, ilustrační foto
Japonsko, Tokio. Ilustrační foto
Japonsko, Tokio. Ilustrační foto
Japonsko, Tokio. Ilustrační foto
6
Fotogalerie

Japonská textilka Toray Industries Inc. se stala dalším japonským podnikem, který se přiznal k falšování údajů o kvalitě své produkce. Jeden z nejvýraznějších japonských symbolů špičkového průmyslu a světový lídr ve výrobě uhlíkových vláken podváděl řadu let, uvedl list Financial Times (FT). Cena akcií společnosti se v reakci v ranním obchodování propadla o 8,5 procenta, později část ztráty vyrovnala a odpoledne ztrácela 5,3 procenta. Firma vyrábí i v Prostějově.

Společnost uvedla, že problém se týká její pobočky Toray Hybrid Cord, která vyrábí materiály používané v pneumatikách a jiných komponentech pro automobilový průmysl. Jejími zákazníky jsou jak domácí, tak zahraniční podniky.

Prezident společnosti Akihiro Nikkaku přiznal, že vedení vědělo o falšování dat zhruba rok. Informaci o tom nezveřejnilo proto, že se neobjevily žádné relevantní bezpečnostní problémy. Letos v listopadu se ale zprávy o falšování začaly objevovat v diskusích na internetu a akcionáři společnosti ji začali bombardovat dotazy.

Problém vyplul na povrch v červenci 2016 a firma poté v rámci interního šetření objevila 149 případů prodeje produktů, které svou kvalitou neodpovídaly deklarovaným údajům. K falšování docházelo v období 2008 až 2016.

Šéf Toray Hybrid Cord doplnil, že firma zatím od zákazníků nemá informace, že by došlo ohrožení bezpečnosti, vyšetřování ale ještě neskočilo.Manipulace s údaji o svých produktech již dříve přiznaly také japonské společnosti Kobe Steel, Mitsubishi Motors, Mitsubishi Materials, Nissan a Subaru, upozornil list FT.

Toray Industries Inc. má pobočku i v Prostějově. Hlavním produktem je hladký taft, texturovaný taft a pongee, což jsou lehké tkaniny z hladkého či texturovaného 100% polyesterového hedvábí jednoduché plátnové vazby. Výrobky jsou z Prostějova vyváženy do zahraničí, převážně do zemí EU a CEFTA.