Italský filmový park se otevřel veřejnosti. Má připomenout někdejší slávu

Kulisy z britsko-amerického seriálu Řím

Kulisy z britsko-amerického seriálu Řím Zdroj: CC BY 2.0: Jean-Pierre Dalbera via Flickr

Italský Hollywood se otevřel veřejnosti. Má připomenout zašlou filmovou slávu
Za vstupní branou je použitá dekorace z filmu Casanova Federica Felliniho z roku 1976
Italský Hollywood se otevřel veřejnosti. Má připomenout zašlou filmovou slávu
Italský Hollywood se otevřel veřejnosti. Má připomenout zašlou filmovou slávu
Italský Hollywood se otevřel veřejnosti. Má připomenout zašlou filmovou slávu
16
Fotogalerie
Nový zábavní park Cinecitta World v Římě přivítal již první filmové fanoušky a nadšence. Návštěvníci se zde mají přenést do zlatého věku italských filmů, do doby, kdy se filmovému studiu Cinecitta u Říma přezdívalo "Hollywood na Tibeře." Ve zdejších prostorách vznikly nezapomenutelné filmy jako Ben Hur či Quo Vadis.

Zábavní park Cinecitta World má oživit vzpomínky na vyhaslou filmovou slávu, která tu začala zářit před 74 lety. Se zdejšími filmovými studii jsou spojena jména uměleckých velikánů od Roberta Rosselliniho až k Federiku Fellinimu.

Tento projekt za 250 milionů eur (asi 6,87 miliardy korun) má podle provozovatelů přilákat do konce tohoto roku 1,5 milionu návštěvníků, v roce 2015 očekávají návštěvnost čtyř milionů lidí.

„Návštěvník se stane protagonistou dne, promění se ve filmovou hvězdu, stane se součástí nějakého fiktivního filmu,“ přislíbil návštěvníkům podle agentury AP ředitel parku Emmanuel Gout v projevu během víkendového slavnostního otevření areálu.

Příchozí po vstupu uvítají dvě velké paže, které upomínají na mistrovské dílo režiséra Giovanniho Pastroneho Boj o světovládu (v originále Cabiria).

50 hektarů za 29 eur
Park se rozkládá zatím na ploše 50 hektarů, postupně se má rozšířit na 140 hektarů. Zpočátku zde bude zaměstnáno na 500 lidí, jejich počet bude narůstat se zvětšováním parku.
Vstupenka pro dospělé návštěvníky stojí 29 eur (asi 797 korun), pro děti mladší deseti let a dospělé nad 65 let je cena 23 eur (asi 632 korun), k dispozici jsou i zvýhodněné rodinné vstupenky. Děti menší než jeden metr mají vstup volný.

Park, který je denně otevřený od 10 do 23 hodin, mimo jiné nabízí na 20 různých atrakcí, osm žánrových filmových setů ve čtyřech sálech a sedm restaurací, které jsou také inspirovány filmy.

V srdci parku se nachází hlavní místo celého areálu věnované filmovému producentovi a zakladateli studia Cinecitta, kterým byl Dino De Laurentiis (1919-2010).

Od zábavního parku si jeho zřizovatelé slibují také oživení turistického ruchu ve „věčném městě“. „Průměrný turista (podle statistik) stráví pět dnů v Paříži, ale jen dva a půl dne v Římě. Průměrná doba pobytu se v Paříži prodloužila, když v jejím dosahu otevřeli Disneyland Paris,“ uvedl podle AP Luigi Abete, prezident italské organizace Italian Entertainment Group (IEG).

Všechny cesty vedou do Říma