Kongresové centrum skončilo ve ztrátě 97 milionů

Kongresové centrum Praha

Kongresové centrum Praha Zdroj: profimedia.cz

Kongresové centrum Praha (KCP) hospodařilo loni s účetní ztrátou 97,3 milionu korun. Meziroční zhoršení obnáší 84,7 milionu, předloni hlásilo centrum ztrátu 12,5 milionu korun. Do výsledků se promítlo loňské oslabení koruny vůči euru při splácení obligací a půjček, jež si centrum vzalo kvůli uspořádání summitu Mezinárodního měnového fondu a Světové banky v roce 2000. Vyplývá to z dokumentů, které má deník E15 k dispozici.

„Vývoj kurzu koruny vůči euru mezi koncem roku 2010 a 31. prosincem 2011 se projevil jako náklad ve výši 45 milionů korun, zatímco v roce 2010 představovala stejná operace výnos 77 milionů korun. Očištěný výsledek hospodaření byl v roce 2011 proti roku 2010 lepší o 35 milionů korun,“ stojí v dokumentech.

Dluhová služba kvůli zasedání MMF a Světové banky přišla na 2,97 miliardy korun, neinvestiční výdaje přidaly něco přes miliardu. Jediný akcionář, hlavní město Praha, kryl schodek v bilanci KCP do roku 2003, od té doby hradilo centrum závazky z vlastních zdrojů. „Splátky úroků a jistin dosahují v průměru 39 procent provozních očištěných výnosů. K 31. prosinci 2011 uhradilo centrum z dluhu téměř 2,5 miliardy korun,“ konstatuje zpráva.

Podvázané hospodaření se Kongresové centrum pokusilo řešit prodejem zbytného majetku s výjimkou hlavní budovy, v březnu 2010 vypsalo výběrové řízení. Loni v únoru vyjádřilo ministerstvo financí jakožto ručitel s výsledkem soutěže nesouhlas a doporučilo jiné řešení. Za této situace musel pražský magistrát uhradit dubnovou splátku úroků z obligací 3,15 milionu eur.

Letos, možná i napřesrok, zaplatí kupon rezort financí, který svolil s vyhlášením druhého tendru na zbytný majetek. První kolo bylo zveřejněno minulý týden, nabídky je možné podat do 15. května.