Nová Sazka byla loni ve ztrátě, letos už čeká zisk

Sazka

Sazka Zdroj: CTK

SAZKA sázková kancelář, která loni v listopadu převzala podnikatelskou činnost po zkrachovalé loterijní firmě Sazka, minulý rok hospodařila se ztrátou 267 milionů korun. Celkové výnosy společnosti byly 954,6 milionu korun, z toho výnosy ze sázkové a loterní činnosti 790,6 milionu korun. Letos podnik předpokládá návrat k zisku. Sazka oživila tržby ze své hlavní hry Sportky. Tržby z ostatních her a z neloterijních produktů jsou ale stále pod úrovní minulých let.

Loterijní firma Sazka dlouhé roky vytvářela miliardové zisky. Její nástupce – firma SAZKA sázková kancelář – se loni musela smířit se záporným hospodářským výsledkem.

„Podepsaly se na něm především náklady spojené s převzetím aktivit podniku Sazka a.s., a následné investice do marketingu a obchodní sítě, které přispěly k výraznému oživení tržeb na konci roku,“ uvedl generální ředitel společnosti SAZKA sázková kancelář Kamil Ziegler.

Některé produkty se po předešlém pádu Sazky do insolvence oživit nepodařilo. „Například tržby z dobíjení se nejspíš nikdy nevrátí na hodnoty z předchozích let,“ dodal Ziegler.

Za první tři měsíce letošního roku tržby ze sázkové a loterijní činnosti přesáhly 1,7 miliardy korun. „V této souvislosti už také Sazka odvedla do státní pokladny více než 175 milionů korun jako zálohu na tzv. loterní daň za první čtvrtletí roku 2012,“ podotkl Ziegler.

Loterijní firma Sazka se ale dostala do problémů kvůli dluhům spojeným s výstavbou vysočanské arény. Loterijní byznys Sazky loni získaly skupiny PPF a KKCG, které ve výběrovém řízení nabídly 3,81 miliardy korun.

Nyní SAZKA sázková kancelář provozuje největší loterijní společnost v Česku s asi 90procentním tržním podílem. Prodejní síť tvoří 6300 míst. Hlavními produkty jsou číselné loterie.