Praha chce skončit s irskými hoteliéry v KCP

Kongresové centrum Praha

Kongresové centrum Praha Zdroj: profimedia.cz

Pražské zastupitelstvo dalo vedení Kongresového centra (KCP) volnou ruku, aby se vyvázalo z nevýhodných smluv s provozovatelem hotelu Holiday Inn Prague Congress Centre.

Ubytovací a konferenční objekt, který je majetkem KCP a součástí kongresového komplexu na Vyšehradě, řídí společnost Targa Management. Jejími jednateli jsou irští občané Thomas Patrick Dowd a Peter Joseph Donnely, prokuristou akcionář zaniklé firmy Targa Hotels Ivan Chadima. „Město najme konzultanta, který začne s irskou stranou vyjednávat,“ uvedl zdroj deníku E15.

S provozovatelem hotelu Holiday Inn, který nabízí 251 pokojů, má zadlužené centrum smlouvu uzavřenou minulým vedením v roce 2001. Její minus spočívá především v tom, že majitel (KCP) sice nemůže provozovateli do ničeho mluvit, nese však veškerá rizika.

Zrušením kontraktu se centrum zbaví nutnosti platit provozovateli část poplatků i v případě ztráty a bude hotel provozovat samo. V roce 2012 vykázal hotel předběžný zisk jeden milion korun (předloni minus 4,9 milionu korun), čímž překonal očekávání skoro o dva miliony korun. Centrum hlásí za uplynulý rok předběžný zisk bezmála 62 milionů korun, s hotelem to účetně dělá plus 63 milionů korun.

Konec dohody s provozovatelem hotelu Holiday Inn PCC je součástí návrhu úpravy vlastnictví KCP, který schválila minulý týden rada hlavního města a včera zastupitelstvo.

Hlavní myšlenka spočívá v tom, že do firmy, která se výrazně zadlužila kvůli pořádání výročního zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky v září 2000, vstoupí stát, a to zvýšením základního kapitálu společnosti. Mají to být dvě miliardy korun, což se blíží částce, kterou centrum stále ještě dluží z původního břemene přesahujícího čtyři miliardy. Za tuto pomoc, již vyjednalo představenstvo KCP s radnicí a ministrem financí Miroslavem Kalouskem, žádá erár akcie: nejprve sedmdesát procent, poté kontrolních 55 procent.

Metropole, dosud jediný akcionář centra, má přispět přibližně jednou miliardou na rozvoj areálu a zůstane v roli provozovatele. Dluh, tvořený závazky za vydané obligace a několika komerčními půjčkami u bank, je třeba zaplatit do konce příštího roku. Loňský dubnový kupon, tedy pravidelný přibližně osmdesátimilionový odvod úroků z obligací, zaplatil rezort financí. Se stejným postupem se počítá i letos. Vstup státu do akciové společnosti Kongresové centrum Praha musí potvrdit ekonomičtí ministři a vláda, restrukturalizační plán pak poputuje do Evropské komise.