Pro zdraví školáků. Ze škol zmizí slazené nápoje Coca-Cola

Coca-cola

Coca-cola Zdroj: profimedia.cz

Coca-Cola si to jistí na regálu, ale i paletou
Výroba Coca-Coly v Praze
Coca-Cola sjednotila etikety
Generální ředitelka Coca-Cola HBC Česko a Slovensko Maria Anargyrou-Nikolić a premiér v demisi Andrej Babiš
5
Fotogalerie

Začíná školní rok a ten přinese i jednu nápojovou novinku. Ze čtyř stovek středních škol v celém Česku zmizí slazené, sycené a energetické nápoje společnosti Coca-Cola.

Od začátku září školní nápojové automaty firmy změní i svůj vzhled. Zmizí z nich reklamy a loga, a budou nabízet pouze nekalorické nápoje a nápoje bez přidaného cukru.

„Postupně začneme z automatů odstraňovat reklamy a loga. Jejich plocha bude nově pouze vyzývat k dodržování pitného režimu,“ uvádí Petr Jonák, šéf marketingu Coca-Cola HBC Česko a Slovensko. Výrobce nápojů zároveň aktivně pracuje na splnění dalšího závazku evropské organizace výrobců sycených nápojů UNESDA, kterým je průměrné snížení cukru v portfoliu sycených nápojů o desetinu do roku 2020.

Podívejte se, jak Coca-Cola v Česku vyrábí rostlinné mléko: 

Video placeholde
coca-cola • E15, Michal Nosek

„Závazek organizace UNESDA nenabízet na středních školách slazené nápoje se vztahuje pouze na nápoje sycené. V České republice jsme se rozhodli rozšířit tento odpovědný přístup i na další kategorie, jakými jsou ledové čaje nebo energetické nápoje,“ dodává Jonák.

Opatření organizace UNESDA se dotkne tak asi 40 milionů studentů ve 28 unijních zemích a v Británii jde ještě dál. Tamní vláda totiž připravuje zákaz prodeje takzvaných energetických nápojů s vysokým obsahem kofeinu. Vztahovat by se měl na děti a mladistvé, kteří by si nápoj chtěli koupit v Anglii. Skotsko, Wales a Severní Irsko si v této oblasti určují vlastní pravidla. Podle agentury Reuters se britská vláda, která již oznámila zahájení veřejné konzultace k tématu, obává negativních dopadů pití energetických nápojů na veřejné zdraví.