Proč chodit jenom v černé a šedé? ptá se Hubert Ponožka z Ponožkovic

Barevné ponožky jsou projevem osobitosti.

Barevné ponožky jsou projevem osobitosti. Zdroj: Klub Pánů z Ponožkovic

Každý měsíc rozesílá tisícům českých mužů zásilky s barevnými ponožkami. Hubert Ponožka, sekretář Klubu Pánů z Ponožkovic, souhlasil s exkluzivním rozhovorem.

Dovolte hned na úvod poněkud drzou otázku. Proč by vůbec někdo měl nosit barevné ponožky?
Protože může a chce. Oblečení je způsobem komunikace vůči okolí a vyjádření vlastní osobitosti je přirozené. Není bez zajímavosti, že nevýrazné až uniformní oblečení je jedním ze znaků všelijakých diktatur.

Takže jsou barevné ponožky projevem svobody?
Ano. Byť – a nerad to přiznávám – podobně to platí i u zbytku oblečení a dalších částí zevnějšku, třeba účesu. Je to projev svobodné komunikace mezi lidmi, protože to, co máte na sobě, chtě nechtě vysílá vůči okolí signál. Proto jsou kupříkladu Severokorejci všichni v podobném, šedém oblečení. Když by tam začal někdo chodit v ponožkách z Ponožkovic, asi by to s ním růžově nedopadlo. Bylo by to bráno za výraz rebelie.

Svým zevnějškem, včetně ponožek, komunikujeme s okolním světem.Svým zevnějškem, včetně ponožek, komunikujeme s okolním světem. | Klub Pánů z Ponožkovic

Barevné ponožky tedy nosí rebelové?
Záleží na kontextu. V Severní Koreji určitě. Tam je i seznam oficiálně dovolených účesů.

Jaký je kontext v Česku?
U nás je samozřejmě situace jiná. V dnešním Česku extrémní rebel nenosí barevné ponožky, ale spíše má propíchnuté vše, co propíchnout jde, nebo něco na ten způsob. Čím svobodnější a různorodější společnost, tím více se člověk na pořádnou vizuální rebelii nadře.

Za černé ponožky se není třeba stydět, ale proč si neudělat svět barevnější.Za černé ponožky se není třeba stydět, ale proč si neudělat svět barevnější. | Klub Pánů z Ponožkovic

Co tedy symbolizují barevné ponožky?
Barevné ponožky jsou připomenutím hravosti a pestrosti v jinak hodně vážném a monotónním světě dospělých. Život hrou! volám po vzoru Jana Ámose a nepochybuji, že učitel národů by byl členem Klubu Pánů z Ponožkovic, kdyby mohl.

Měli by tedy podle Vás nosit barevné ponožkyvšichni?
Všichni by měli nosit to, co je jim příjemné a co je baví. Kdyby všem vyhovovalo nosit jen černou a šedou, ať je nosí. Ale proč bychom to dělali, když máme to štěstí, že máme oči, které vidí spoustu krásných a pozoruhodných barev?

Členství v Klubu přináší element překvapení - jako třeba návštěva zážitkové restaurace.Členství v Klubu přináší element překvapení - jako třeba návštěva zážitkové restaurace. | Klub Pánů z Ponožkovic

Nepůsobí barevné ponožky na mužích dětinsky?
Záleží na přijímači. Nějaké oko třeba dětinskost uvidí. Vrátím se ale k tomu, že oblékání je forma komunikace. Vždycky, když něco řeknete, riskujete, že se to někomu nebude líbit. To k tomu zkrátka patří. Pokud barevné ponožky někomu nevyhovují, ani za černé není třeba se stydět.

Dobrá, barevné ponožky chápu. Proč ale kvůli nim být hned členem klubu a nechat si je posílat do schránky? Proč si je prostě nevybrat na věšáku v obchodě?

Použiji mou oblíbenou analogii, a to sice s jídlem. Buď si můžete uvařit doma a budete mít pokrm přesně takový, jaký si jej uděláte. Omezeni jste jen tím, jaké ingredience najdete v obchodě. Rozhodně je to legitimní možnost, ale není v tom velký element překvapení, protože všechna rozhodnutí děláte vy. Druhou variantou je si na gurmánský zážitek zajít do restaurace. Tam jste ve výběru omezeni nabídkou a není bez zajímavosti, že čím zážitkovější podnik, tím menší výběr v něm bývá. Prostě se musíte spolehnout na to, že kuchař ví, co dělá, a že se o Vás hezky postará. Sice se vzdáváte části svých rozhodnutí, ale zato získáváte příjemné pocity lehkého napětí, chystajícího se překvapení. A to není malá hodnota. Rozhodně ne pro někoho, kdo si chce trošku hrát.

Uši slyší hudbu a oči vidí barvy. Oboje může přinášet příjemné pocity.Uši slyší hudbu a oči vidí barvy. Oboje může přinášet příjemné pocity. | Klub Pánů z Ponožkovic

Hubert Ponožka

  • Současný sekretář klubu a předsedající člen Nejvyšší ponožkové rady
  • Před vznikem Klubu Pánů z Ponožkovic několik let zkoumal vliv luminace zbarvení samců snovatce madagaskarského na jejich úspěšnost v páření
  • Na veřejnosti se odmítá ukazovat s odůvodněním, že vidět mají být především ponožky

Klub Pánů z Ponožkovic

  • Založen v 2014
  • Od svého vzniku zasílá každý měsíc svým členům jeden pár barevných ponožek
  • Ústředním orgánem je Nejvyšší ponožková rada, která má na starost mimo jiné tvorbu nového ponožkového motivu pro každý měsíc
  • Více informací lze najít na www.ponozkovice.cz