Prodej stanů roste dvouciferným tempem, Čechy znovu láká stanování

stanový kemp

stanový kemp Zdroj: profimedia

Do českých a moravských hájů se vrátil fenomén stanování. Jde o doprovodný efekt všeobecného návratu Čechů k tuzemské dovolené. Provozovatelé tábořišť ale za ním nevidí často zmiňovaný strach ze zájezdů do zahraničí, podle nich v tom má prsty spíše oprášená touha po dobrodružství a romantice. „Lidí se stanem letos výrazně přibývá. Přitom ještě před zhruba pěti lety jsme o stan nezavadili,“ říká provozovatel autokempinku Konopáč u Heřmanova Městce Bohumil Starý.

Do kempů se v uplynulých letech jezdilo spíše do chat, bungalovů či do karavanů. Starý jako předseda Asociace kempů ČR zároveň uvádí, že celkový zájem o pobyty v kempech zatím letos roste zhruba o pět procent.

„Skutečný zájem se ukáže až v návaznosti na počasí, lidé se rozhodují na poslední chvíli,“ doplnil. Zvýšený zájem o stanování potvrzují i provozovatelé v jihozápadních Čechách, které patří k nejoblíbenějším kempařským destinacím. „Rodiče chtějí tento zážitek znovu zkusit a dopřát ho i dětem,“ uvedla Jitka Burešová z kempu Annín na Klatovsku. Hosté ale podle ní přijedou jen na pár dní, protože toho chtějí procestovat více. „U někoho je to kvůli ceně, u jiného je za tím zase touha po dobrodružství,“ doplňuje provozovatel kempu Komorník na Jindřichohradecku Tomáš Holec.

Rozdíl mezi cenou místa pro stan a moderně vybavenou chatou může přitom být více než desetinásobný. Do mozaiky zapadá i rostoucí poptávka po stanech. Jeden z největších hráčů na trhu, e-shop 4camping.cz, který každoročně pořádá výstavu stanů v Letňanech, letos eviduje u rodinných stanů meziroční nárůst poptávky o 25 procent. U levnějších stanů je to o 40 procent. Kempování loni zažilo boom, který bude zřejmě pokračovat i letos. Do českých a moravských kempů loni po dlouhých letech zavítalo více než milion hostů, meziročně o 21 procent více.