Retailový obchod roku: Křetínský s Tkáčem kupují podíl v majiteli Makra

makro

makro Zdroj: Profimedia

Daniel Křetínský
2
Fotogalerie

EP Global Commerce (EPGC) investorů Patrika Tkáče a Daniela Křetínského se dohodla na odkupu 7,3 procenta akcií firmy Metro AG, majitele obchodního řetězce Makro.

Prodávajícím je největší akcionář Metra Haniel Finance Deutschland. Součástí dohody je také call opce na zbylých 15,2 procenta kmenových akcií v držení Hanielu. Transakce ještě podléhá schválení dozorčí rady společnosti Haniel a souhlasu antimonopolních autorit.

Hodnota transakce nebyla zveřejněna, řádově šlo ale o miliardový obchod. Jen hodnota akcí na burze totiž činí 4,14 miliardy eur (106,6 miliardy korun), hodnota celé firmy odvozená od akcií je zhruba dvojnásobná. Metro AG je významným evropským maloobchodním hráčem, má přes sto tisíc zaměstnanců a operuje v 27 zemích. V Česku dle posledních zveřejněných výsledků za rok 2015 pobočka Makro Cash and Carry vydělala 1,3 miliardy čistého zisku při tržbách 28 miliard korun.

„Naším záměrem je opční lhůty využít k potvrzení našeho přesvědčení, že budeme jako akcionáři schopni pozitivně přispět k rozvoji společnosti Metro AG. Pokud se tento předpoklad vyplní, opci na koupi dalšího podílu využijeme. Nevylučujeme ani akvizici akcií společnosti od dalších akcionářů,“ uvedl spolumajitel EP Global Commerce Daniel Křetínský.

„Společnost Haniel se vždy snažila diverzifikovat  a současně vyváženým způsobem rozšiřovat  portfolio svých korporátních investic. Na tomto základě a po pečlivém zvážení jsme se rozhodli, že je v zájmu firmy Metro AG získat nové investory,“  říká generální ředitel Hanielu Stephan Gemkow. EP Global Commerce (EPGC) společně vlastní Patrik Tkáč (47procentní podíl) a Daniel Křetínský (53procentní podíl).

Tkáč je rovněž spoluzakladatelem a spoluvlastníkem skupiny společností J&T. Křetínský vlastní Energetický a průmyslový holding (EPH), mezinárodní energetickou a infrastrukturní skupinu se sídlem v České republice. Oba investoři jsou rovněž spolumajiteli vydavatele deníku E15.