Křetínského EPH vydává dluhopisy za tři miliardy korun

Daniel Křetínský

Daniel Křetínský Zdroj: Profimedia

Energetický a průmyslový holding (EPH) podnikatele Daniela Křetínského vydává čtyřleté dluhopisy v celkovém předpokládaném objemu tři miliardy korun. Firma to ve středu oznámila na svém webu. Společnost uvedla, že 2,5 miliardy korun z této částky bylo již upsáno v rámci první tranše k datu vydání emise. Výnos z emise byl podle EPH použit převážně na refinancování stávajícího zadlužení firmy.

"Podle nám dostupných informací jde o největší emisi korporátního emitenta bez externího ratingu za poslední dva roky v České republice. Tento zájem dle mého názoru odráží silný finanční a byznysový profil skupiny," uvedl finanční ředitel a člen představenstva EPH Pavel Horský.

EPH je přední středoevropskou energetickou skupinou, která vlastní a provozuje zařízení v ČR, na Slovensku, v Německu, Itálii, Británii a Maďarsku. Křetínský je podle žebříčku časopisu Forbes pátým nejbohatším Čechem s majetkem 53 miliard korun. Většinovým vlastníkem EPH se stal Křetínský loni, nyní drží 94 procent akcií. Firmu opustili podnikatel Patrik Tkáč a investoři spojení se skupinou J&T.

EPH loni vzrostl meziročně čistý zisk o 9,6 procenta na zhruba 22,5 miliardy korun (877 milionů eur). Konsolidované tržby stouply o 21,8 procenta na necelých 154 miliard korun (šest miliard eur). Konsolidovaný zisk před započtením úroků, daní a odpisů (EBITDA) pak podle výroční zprávy firmy v roce 2017 činil 46,5 miliardy korun (1,8 miliardy eur).

"Ukazatel konsolidovaného čistého zadlužení se pohybuje na úrovni 2,9 násobku EBITDA, což je vzhledem k vysoké konverzi EBITDA do cash flow a vysoké míře dlouhodobě kontrahovaných nebo regulovaných aktiv velmi konzervativní hodnota, řadící EPH mezi nejméně zadlužené energetické skupiny v Evropě," uvedl ve zprávě Křetínský.

Holding EPH je strukturován do dvou hlavních pilířů - EP Infrastructure (EPIF) a EP Power Europe. EPIF v EPH zastřešuje tranzit plynu, distribuci elektřiny a plynu, skladování plynu a teplárenství. EP Power Europe zastřešuje těžbu uhlí a výrobu elektřiny. Podíl 31 procent v EPIF patří fondu australské banky Macquarie, zbytek patří EPH.

Do EPIF kromě majoritního podílu v Pražské teplárenské a v maďarských teplárnách Budapesti Erömü mimo jiné patří podíly holdingu ve společnosti Eustream, kde jako manažer působí bývalý premiér a neúspěšný kandidát na prezidenta Mirek Topolánek, či společnosti Nafta, která na Slovensku provozuje zásobníky plynu. Druhou větví holdingu je společnost EP Power Europe. Předloni v létě například EPH ovládl německé hnědouhelné doly, které v konsorciu s firmou PPF Investments koupil od švédské společnosti Vattenfall.