Sazka slibuje miliardy z Eurojackpotu. Povolení ale stále nemá

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Eurojackpot

Atmosféra kolem připojení či nepřipojení Sazky k nadnárodní loterii Eurojackpot - obdobě americké loterie PowerBall a dalších - generující nejvyšší možnou jackpotovou výhru až 2,5 miliardy korun lehce houstne. Sazka na středu svolala tiskovou konferenci, kde chce loterii fungující nyní ve 14 zemích Evropy představit. Problém je, že povolení zatím stále nemá.

Termín, ke kterému byla přizvána stejně jako slovenský Tipos a loterní firma z Maďarska, se přitom kvapem blíží, neboť byl provozovatelem Eurojackpotu stanoven na 4. října. Slováci i Maďaři již přitom souhlas regulátora trhu mají.

„Sazka představuje Eurojackpot: loterii o miliardové výhry. Eurojackpot nabídne nejvyšší výhry v tuzemské historii - vyšplhat se mohou až na 90 milionů eur, tedy více než neuvěřitelných 2,5 miliardy korun! Více informací poskytneme na tiskové konferenci,“ uvedla Sazka v pozvánce. Vyjádření Sazky, zda již získala povolení, se ale v pátek odpoledne nepodařilo získat.

Náměstek ministra financí Ondřej Závodský deníku E15 řekl, že úřad v čele s Andrejem Babišem ještě o povolení, či zamítnutí účasti Sazky nerozhodl. „Rozhodně nemůžu potvrdit, že by ministerstvo něco povolilo. Jediné, co můžu říct, je, že rozhodneme v řádu několika dnů,“ uvedl Závodský.

Čekání na rozhodnutí

Původně měla Sazka slíbeno, že se ministerstvo rozhodne do 2. září. To se ale nestalo. „Nevíme, v čem je chyba. Dali jsme ministerstvu všechny argumenty na desítkách stran, že český loterní zákon umožňuje i mezinárodní loterii,“ uvedl již dříve mluvčí Sazky Václav Friedmann. O vstupu Sazky do některé z nadnárodních loterií přitom usiluje tuzemská jednička mezi provozovateli číselných loterií od loňského jara, kdy o tom informoval deník E15.

Eurojackpot je nová loterie spuštěná v březnu roku 2012, aktuálně funguje ve 14 zemích, od října jich bude se Slovenskem a Maďarskem 16 a se Sazkou případně ještě o jednu více. Garantovaný jackpot dosahuje 10 milionů eur (asi 275 milionů korun), maximální výše se však může vyšplhat až na 90 milionů eur (téměř 2,5 miliardy korun).

Dosud nejvyšší výhrou bylo 46 milionů eur pro finského sázkaře, tedy téměř 1,3 miliardy korun. Losování Eurojackpotu probíhá každý pátek mezi 20:00 a 21:00 ve finských Helsinkách.

V Česku zatím dosavadní jackpoty právě Sazky čas od čas přinesly sázejícím výhry v devítimístných sumách. Zatím rekordní výhrou na jeden tiket je částka 400 milionů z loňského listopadu.