Stát nám zakázal vývoz do Mali, stěžují si zbrojaři

Boje v Mali

Boje v Mali Zdroj: ctk

Malijská vláda chtěla před rokem předejít současnému konfliktu s islamisty mimo jiné i nákupem českých zbraní, tuzemské ministerstvo zahraničí však vývoz nepovolilo.

Loni ministersvo zahraničí zakázalo českým zbrojařům vývoz do africké Mali, nyní tam Česko posílá vojáky. „Ve světle aktuální situace, kdy český stát zadarmo posílá do Mali zbraně a k tomu kontingent vojáků, se ukazuje nekoncepčnost a slabost naší zahraniční politiky,“ uvedl šéf Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR Jiří Hynek.

Vedle toho, že špatně vyzbrojená malijská armáda nedokázala zastavit rychlý postup extrémistů k hlavnímu městu Mali, což si vyžádalo intervenci Francie a dalších spojenců, se český stát podle Hynka připravil o daňové příjmy a nepodpořil zaměstnanost v době stagnace hospodářství.

Ilustrační foto (cvičení maliské armády)Ilustrační foto (cvičení maliské armády) | CC BY 2.0: US Army Africa

Čeští vojáci budou v Mali první půlrok hlídat základnu v hlavním městě Bamaku. Do operace se zapojí 1. dubna. Jejich přítomnost na základně si vyžádala Francie, která vojenskému zásahu v africkém státě velí. Po skončení první půlroční mise se Češi v druhých šesti měsících zapojí do výcviku maliských ozbrojených sil. S jejich 15měsíčním mandátem už souhlasila vláda, nyní se čeká na parlament.