Tenisový turnaj mistryň má do roku 2018 vystaráno, Singapur zaplatil rekordní sumu

Petra Kvitová vyhrála Turnaj mistryň

Petra Kvitová vyhrála Turnaj mistryň Zdroj: ctk

Petra Kvitová
Petra Kvitová
Petra Kvitová
Petra Kvitová
5
Fotogalerie

Už od roku 2014 se v Singapuru koná Turnaj mistryň, město si ale kontrakt vyjednalo až do roku 2018. Rok od roku význam turnaje stoupá, což potvrzuje jak stoupající sledovanost, tak i odměny, které si hráčky mezi sebou mohou rozdělit. Kontrakt s městem zajišťuje do roku 2018 pokladně WTA 70 milionů dolarů, což je rekord.

„Loňský ročník byl nejsledovanějším ženským turnajem v sezoně. Každý rok se sledovanost zvyšuje v průměru o pětinu,“ uvedla na webu WTA prezidentka organizace Stacey Allasterová. Podle statistických údajů WTA se závěrečný podnik sezony podílí na celkových výnosech organizace třiceti procenty. „Začínali jsme v roce 1972, kdy se hrálo o 100 tisíc dolarů. Dneska hrají tenistky o sedm milionů,“ dodala Allasterová.

Turnaj mistryň je pro Singapur jednou z největších sportovních akcí, která se zde koná každoročně. Kromě něj se zde pořádá ještě velká cena formule 1. Již v loňském roce turnaj navštívil rekordní počet diváků – více než 130 tisíc. Podle informací deníku India Times přijeli tenisoví fanoušci z více než padesáti zemí z celého světa. „To je samozřejmě skvělé pro náš cestovní ruch,“ citoval deník Jeana Ng, ředitele singapurského cestovního ruchu.

Turnaj mistryň se bude v Singapuru konat ještě dva roky, už nyní však probíhají jednání o dalším dějišti tohoto podniku. „Intenzivně jednáme o tom, kde se turnaj bude konat od roku 2019. Byli bychom rády, kdyby se nám podařilo vyjednat podmínky ještě výhodnější,“ říká Allasterová.

Turnaje mistryň se účastní osm nejlepších tenistek sezony ve dvouhře a osm nejlepších deblových párů. Letos se z Česka do dvouhry premiérově kvalifikovala Karolína Plíšková (na snímku), která je rovněž účastnicí deblové soutěže. Její partnerkou je Julia Görgesová. Do čtyřhry nastoupí rovněž Lucie Šafářová ve dvojici s Bethanií Mattek-Sandsovou a český pár Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou. Po pěti letech se turnaje nejlepších světových tenistek roku nezúčastňuje Petra Kvitová. Při své první účasti v roce 2011 jej vyhrála.