Tržby sázkových kanceláří letos táhl fotbal a olympiáda, polepší si o miliardy

Sázející sleduje on-line sázky na stolní tenis

Sázející sleduje on-line sázky na stolní tenis Zdroj: E15

sázky, sázení, sázkové kanceláře
Olympiáda v Rio de Janeiro 2016
Fotbalová fanzóna v Nice během šampionátu
Portugalský kapitán se raduje z jediné branky Portugalska ve finále ME proti Francii
Fotbalová fanzóna v Nice během šampionátu
9
Fotogalerie

Na fotbalové Euro lidé letos prosázeli přes 1,7 miliardy korun, což je rekord mezi všemi dosavadními sportovními událostmi. Na letní olympiádu v Brazílii to byla téměř miliarda. Tyto dvě sportovní události plus každoroční hokejové mistrovství světa jsou jedním z hlavních důvodů, proč sázkové kanceláře očekávají nárůst letošních tržeb. Sudé roky jsou ale pravidelně lepší než ty liché, kdy se tak velká sportovní klání kromě hokeje nekonají.

Tuzemská jednička Tipsport předloni utržila – bez započítání vyplacených výher – celkem 23 miliard, loni to bylo ještě o čtyři miliardy více. „Všechno naznačuje, že výsledky za letošní rok, kdy proběhlo několik významných sportovních událostí, budou rekordní,“ uvedl mluvčí Tipsportu Václav Sochor.

Fortuna Entertainment Group má zatím k dispozici odhady za devět měsíců roku. Přijaté sázky skupiny, která vedle Česka působí také na Slovensku a v Polsku, meziročně stouply o zhruba 23 procent na 756 milionů eur, tedy asi 20,4 miliardy korun. Byznys v Česku ve stejném období rostl v intencích skupiny, přičemž na výsledcích se podílí zhruba z poloviny.

„Hlavním důvodem byla vysoká koncentrace sportovních událostí, které v letošním roce proběhly – vedle tradičního MS v hokeji to bylo hlavně fotbalové Euro, olympiáda a také Světový pohár v hokeji,“ uvedl mluvčí skupiny kótované na pražské a varšavské burze Petr Šrain.

Sazka patří se svým kurzovým sázením k menším hráčům, nicméně tento její byznys roste v posledních dvou letech rekordním tempem. Za čtyři roky divize Sazka Bet zvýšila tržby čtyřnásobně, přitom jen loni meziročně vzrostly o 37 procent na 1,3 miliardy korun.

1,7 miliardy

Takovou částku prosázeli lidé během fotbalového Eura. Je to zatím nejvíce, kolik lidé v Česku na nějakou sportovní událost vsadili.

„Tržby Sazka Bet rostly opět dvouciferně, největší vliv na růst měla rozšířená nabídka live sázek,“ říká mluvčí Sazky Václav Friedman. Obdobný nárůst očekává firma i v příštím roce.

„Růst je ale podmíněn ochranou tuzemského trhu regulátorem proti ilegálním loterním operátorům,“ dodal v souvislosti s novými zákony o hazardu, které začnou platit od Nového roku a umožní blokovat zahraniční firmy bez české licence provozující webové stránky v češtině z Kypru či Gibraltaru, aniž by v tuzemsku platily daně.