Boj o miliardy z hazardu láká do Česka výrazně víc firem, než se čekalo

Sázející sleduje on-line sázky na stolní tenis

Sázející sleduje on-line sázky na stolní tenis Zdroj: E15

sázky, sázení, sázkové kanceláře
Sázková společnost Sazka od 4. října v tuzemsku přijímala sázky na vítězná čísla evropské loterie Eurojackpot s miliardovými výhrami. V prvním slosování 10. října žádný Čech nevyhrál.
Fortuna, sázky
Sázková kancelář
Sázková kancelář - ilustrační foto
6
Fotogalerie

Tuzemským sázkovým kancelářím a provozovatelům číselných loterií od příštího roku přitvrdí konkurence. Nová regulace hazardu přiláká do Česka několik desítek zahraničních firem – výrazně více, než činily původní předpovědi.

O národní licenci umožňující provozovat v Česku legálně kurzové on-line sázky, kasino či poker podle ministerstva financí bude velký zájem. „Předpokládáme, že o nové licence ministerstva financí budou žádat řádově desítky zahraničních firem,“ uvedl náměstek ministra financí Ondřej Závodský. Takové počty zájemců nezpochybňují ani zástupci tuzemských hráčů na trhu.

Firmy se utkají o zhruba čtyři desítky miliard z tuzemského nelegálního trhu s hazardem, který by se měl od ledna kvůli novým zákonům z drtivé části zlegalizovat. Mnohdy velcí zahraniční hráči jako bwin, betfair, uUnibet, bet365 či PokerStars nyní podnikají v Česku bez národní licence přes weby provozované v češtině ze serverů na Kypru či Gibraltaru. Kvůli tomu také v Česku neplatí daně. Od Nového roku to chce stát zakázat a podnikat budou jen firmy s českou licencí přispívající do státní kasy.

Weby firem, které si o českou licenci nepožádají, chce stát blokovat, stejně jako například platby uživatelů těchto stránek a jejich výhry. Takových firem by ale měly být podle náměstka Závodského jednotky. Stát by tak na daních od zahraničních firem měl podle dřívějších odhadů vydělat asi miliardu a půl.

„Střízlivý odhad počtu zahraničních žadatelů je deset až patnáct, ale obáváme se, že jich může být třicet až třicet pět,“ potvrzuje výkonný ředitel Asociace provozovatelů kurzového sázení Marek Herman. Ukazují na to podle něj dvě věci. Zaprvé velký zájem o podzimní workshopy pořádané ministerstvem financí týkající se právě nové legislativy. Počty zástupců zahraničních firem na nich výrazně převyšoval ty tuzemské.

„Je to vidět také podle toho, v jaké míře začaly firmy nakupovat reklamní prostor v médiích,“ podotkl. Podle informací deníku E15 tak například prostor pro startovací reklamní kampaň již zčásti nakoupila zahraniční společnost Unibet.

O velkém zájmu o vstup na tuzemský trh hazardu svědčí rovněž to, že jen v létě spustily stránky v češtině tři nové zahraniční firmy – LS bet, Nordicbet a Oddsring. Počet zahraničních firem podnikajících v Česku bez licence tak stoupl na 26. 

Klesá počet heren, nikoli gamblerů

Mezi lety 2012 až 2015 klesl počet herních automatů v Česku o dvě pětiny na 63 tisíc. Počet heren se pak dokonce snížil o tři pětiny na 4800. „Neklesá ale počet patologických hráčů, protože technologické možnosti hraní jsou nekonečné,“ uvedl Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. Gamblerů je nyní zhruba sto tisíc. Navíc přibývá počet dětí, které mají zkušenost s hraním za peníze v hernách či přes internet.